Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

WortelWoods: woonwinkel en ambachtelijke werkplaats in één

WortelWoods is een unieke combinatie van een meubelwinkel en werkplaats onder één dak. Zeven jaar geleden opgericht door meubelmaker Joost van Wortel en zijn vrouw Jessica. In hun pand aan de Asselsestraat bouwen Joost en zijn werknemers allerlei uiteenlopende tafels, tv-meubels, bedden en kasten, waarbij maatwerk het sleutelwoord is.

“Ineens creëer je samen iets moois waarvan de klant van tevoren misschien niet dacht dat het zo bijzonder en persoonlijk zou kunnen worden. Dat proces is prachtig.”


WortelWoods vormt sinds 2014 de invulling van het karakteristieke pand aan de Asselsestraat 37A. In de aanloop naar de oprichting van het bedrijf, werkte eigenaar Joost van Wortel al jarenlang in een grote meubelzaak in Zutphen. “Dat is waar mijn gevoel voor meubelen en interieurinrichting is ontstaan”, vertelt hij. “Een vriend van mij werkte destijds als meubelmaker; ik hielp hem af en toe in de weekenden. Toen ik het zo leuk vond dat ik vrij gingen nemen van mijn werk om hem te helpen, dacht ik ‘Dit gaat niet goed’”. Joost ging in de leer bij zijn vriend en zo is langzaamaan de passie voor het vak ontstaan. Toen het idee van een eigen meubelmakerij en een woonwinkel onder een dak te borrelen, stopte zijn vrouw Jessica met haar toenmalige baan en haakte ze aan.


Gluren in de werkplaats

WortelWoods is dus een werkplaats en winkel onder één dak. In de winkel wordt voor een deel eigengemaakte meubels verkocht. Daarnaast verkopen ze woonaccessoires van verschillende merken. Vaak zijn dit accessoires in Scandinavische stijl. Extra bijzonder is de glazen wand in het midden, waardoor je vanuit de winkel zo de werkplaats in kijkt. “Als je binnenstapt in de winkel, is hout het eerste wat je ruikt” vertelt Joost trots. Joost is verantwoordelijk voor het maken van de meubels; Jessica verzorgt de inkoop voor de woonwinkel en bewaakt de formule. De verkoop doen ze gezamenlijk. Het maken van meubels doet Joost al een tijdje niet meer alleen; er zijn inmiddels drie werknemers in dienst die meehelpen.


Maatwerk 

Alle kasten, tv-meubels, salon-, bijzet- en eetkamertafels die in de werkplaats worden gemaakt, worden gemaakt op bestelling. “We hebben wel een aantal modellen in de winkel staan die veel worden verkocht. Maar in 90% van de gevallen wordt er toch nog wel een kleine twist gegeven aan het ontwerp, zodat het meubel perfect pas binnen het interieur van de klant.”
Joost en Jessica verzorgen het gehele productieproces van de meubels. “De klant komt bij ons met een idee of een schets. Vervolgens gaan we met de klant zitten en maken we een ideeontwerp. Het mooie is dat we het meubel daarna ook daadwerkelijk maken én plaatsen. Dus we verzorgen het hele proces van begin tot eind.” De klantenkring van het duo bestaat dan ook voor zestig procent uit klanten uit Apeldoorn en omstreken. De rest van de klanten komt uit alle windhoeken van Nederland.


Hout uit de Kroondomeinen

Het hout dat ze gebruiken voor hun meubels komt voor een groot gedeelte uit de Kroondomeinen. “Het eikenhout dat we gebruiken komt inderdaad van de Veluwe. Hout uit de Kroondomeinen klinkt heel romantisch, maar het gaat om bossen met rijen vol bomen die specifiek bedoeld zijn voor de industrie”, vertelt Joost. De rest van de houtsoorten die worden gebruikt komt voor een deel uit Duitsland, Scandinavië en verschillende Oostbloklanden. “Eikenhout is het fijnste hout om mee te werken en wordt bij ons het meest verkocht. Dat is een harde, sterke houtsoort waar je van alles mee kunt maken. Bovendien is eikenhout redelijk betaalbaar.”


Blije klanten

Het hele proces verzorgen van A tot Z en daardoor mensen verrassen is wat Joost het allerleukste vindt aan zijn werk. Vaak komen mensen binnen met een simpel idee voor een kastje. ”Maar na een gesprek en wat grove schetsen zie je mensen enthousiast worden en gaan ze meedenken over andere functionaliteiten. Van een vakje in de kast waar de langspeelplaten opgeborgen kunnen worden tot een extra vakje bij waar de poes in kan liggen. Ineens creëer je samen iets moois waarvan de klant van tevoren misschien niet dacht dat het zo bijzonder en persoonlijk zou kunnen worden. Dat proces is prachtig, en ik vind het zonde om de klant met een standaard kastje de deur uit te laten gaan.”


Verknocht aan Apeldoorn

Natuurlijk heeft de coronaperiode er ingehakt, maar het tweetal mag naar eigen zeggen niet klagen. “De woonwereld heeft het in vergelijking met andere branches niet slecht gehad. Tijdens de lockdown mocht de werkplaats gelukkig doorgaan, en we hebben geen besmetting gehad. Het jaar 2020 was ondanks alle omstandigheden voor ons een prima jaar”, vertelt Joost. 

Het tweetal is naar eigen zeggen verknocht aan Apeldoorn. Grootse plannen om te verhuizen naar een andere plaats zijn er dan ook zeker niet. “Maar ik zou het trucje in de toekomst nog wel graag een paar stappen groter willen doen. Een mooie, grote, oude fabriekshal in Apeldoorn met in het midden een grote glazen wand. Aan de ene kant een enorme werkplaats en aan de andere kant een grote woonwinkel. Maar dat zijn dromen. Voor nu zitten we hier op onze plek. We zijn een echte stadswinkel met Echte Bakker Keurhorst en allerlei reuring voor onze deur. De Asselsestraat is voor ons een toplocatie om te ondernemen!” 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!