Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Support your locals!

Zo steun je lokale ondernemers vanuit huis

Gesloten cafés, koffiezaken en restaurants, vrijwel geen winkelend publiek in de stad en talloze evenementen die geannuleerd zijn… De gevolgen van het coronavirus in Nederland zijn enorm. Ook veel Apeldoornse ondernemers komen door de coronamaatregelen zonder werk te zitten of dreigen in de problemen te komen. Ook jij kunt dingen doen om ondernemers te steunen in deze bizarre tijd. Vanuit huis! Hieronder geven we je tips over hoe je de locals kunt supporten.

Restaurants en eetcafés

Alle horecagelegenheden moeten in verband met het coronavirus noodgedwongen de deuren sluiten, in ieder geval tot en met maandag 6 april. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme klap is voor een branche die afhankelijk is van haar gasten. Gelukkig zijn er manieren om ze een klein beetje te helpen. 

Koop een tegoedbon

Zo kun je bijvoorbeeld een tegoedbon kopen. Je betaalt nu alvast een bepaald bedrag aan je favo lunchroom – bijvoorbeeld € 50,- - en de tegoedbon lever je in als je daadwerkelijk gaat eten. Op die manier steun je je favoriete eet- of koffietentje op afstand. Soms kun je een tegoedbon via de website van de desbetreffende zaak aanschaffen. Is dit niet mogelijk? Stuur dan een mail of probeer de ondernemer telefonisch te bereiken, ze zijn ongetwijfeld heel blij met je steun en kunnen het één en ander regelen met een tikkie.


Laat je eten bezorgen

Sommige restaurants en cafés hebben spontaan een bezorgservice op poten gezet. Check vooral of jouw favoriete plek dat ook doet. Op die manier eet je hoogstwaarschijnlijk lekkerder dan wanneer je thuis de keukenprins(es) uithangt, vermijd je de veel te drukke supermarkt én steun je het desbetreffende café of restaurant. Benieuwd naar overzicht van bezorgservices in de binnenstad? Bekijk ze hier >>


Zoek een alternatief

Wil je jouw favoriete horecaondernemer dolgraag steunen maar bieden ze geen van deze diensten? Neem contact met hen op om te vragen op welke manier je kunt helpen. 


Winkeliers

Ook veel winkeliers in de binnenstad verkeren in zwaar weer. En hoewel winkels vooralsnog wel geopend mogen blijven, besluiten zowel landelijke en landelijke als lokale winkeliers om hun winkel tijdelijk op slot te doen. Voor hen én voor de ondernemers die open blijven, is het hoe dan ook flink aanpoten. 

Shop online

Voor de winkels in de stad is het ontzettend belangrijk dat je hen blijft steunen, ondanks alle coronamaatregelen. Bezoek je een winkel, markt of andere openbare plek fysiek? Houd dan rekening met de richtlijnen van het RIVM. Ga je liever niet de deur uit? Diverse (lokale) winkels in de stad hebben naast een winkel ook een webwinkel, denk aan de Bla-Bla winkels, Oxener City Shoebox, WAAR, Capital, LAB02 en LOD Fashion & Lifestyle. Ook leuk: Mansion24 


Scoor een cadeaubon

Ook bij winkeliers in de binnenstad kun je alvast - voor jezelf of voor iemand anders - een cadeaubon kopen. en zo je lievelingswinkel op afstand steunen. Stuur een mail of benader de winkelier via social media om te vragen wat de mogelijkheden zijn.


Laat je producten bezorgen

Veel winkeliers zijn aan de slag gegaan met een bezorgservice. Zo kun je producten van LAB02 en WAAR gratis thuis laten bezorgen. Mansion24 komt zelfs met een geheel nieuw online initiatief: Mansion24 ScreenService, waarbij je per videocall virtueel wordt meegenomen door de winkel en advies op maat krijgt wat betreft kledingstukken en/of muziek die je zoekt. De items betaal je per Tikkie en worden dezelfde dag nog thuisbezorgd. Benieuwd naar een overzicht van alle winkeliers met een webshop en/of bezorgservice? Bekijk ze hier >>


Culturele instellingen en entertainment

Ook culturele instellingen en de entertainmentbranche hebben rake klappen gehad. Zo hebben CODA, Gigant, Theater Orpheus, Vue, ACEC, The Game Box en talloze andere instellingen hun deuren moeten sluiten. Hieronder lees je hoe je dit soort instellingen een klein beetje kunt helpen. 

Vraag geen refund

Heb je een kaartje gekocht voor een evenement dat niet doorgaat? Overweeg ervoor te kiezen het geld voor je kaartje voor een concert niet terug te vragen. Aan veel culturele instellingen kun je ook een (kleine) donatie doen. Bekijk de kanalen van de desbetreffende instelling voor meer informatie.


Koop een kaartje voor later

Een andere manier om je favoriete culturele instelling te steunen is door nu alvast een bezoekje - of meerdere - te plannen voor later dit jaar. Staat er niks op de planning dat je goed genoeg kent? Doe eens gek en koop een kaartje voor een tentoonstelling, theaterstuk, arthouse film of concert waarvan je niet zeker weet of je het leuk gaat vinden. Je verbreedt je horizon, steunt mensen die het nu goed kunnen gebruiken én ontdekt misschien wel het tofste gezelschap ooit.


Hoe verklein ik de kans op besmetting?

Bij al het bovenstaande geldt het volgende. Iedereen wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Dus ook wanneer je je in een winkel of andere openbare plek bevindt. Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep en droog af met een papieren handdoek
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Vermijd grote groepen
  • Werk thuis indien mogelijk
  • Heb je gezondheidsklachten? Blijf thuis en beperk het contact met anderen.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!