Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Historische ontmoetingsplek nieuw leven ingeblazen

 

Vroeger was heus niet alles beter. Want waar koningin Wilhelmina ooit wachtte op haar (stoom)trein, is nu volop ruimte voor ons simpele zielen. Station Royaal serveert er vers gebrande koffie en de lekkerste hapjes en sapjes. En wie toch aan het werk moet voor de kost kan boven terecht, in het Werkpaleis. Aanrader!

Station Royaal is een zaak met een verhaal. In de eerste plaats is het een hele fijne lunchroom. Je kunt er terecht voor een Keizerlijk broodje (zalm met mosterddille-saus, rode ui en rucolaslamelange), de Duc d’Apeldoorn, (Brie, rucolaslamelange met frambozendressing of honing) of een prinsje (klein appeltaartje). Om maar een paar voorbeelden te noemen. Daarbij drink je dan een Appel-brandnetelsapje van Thijs, of een Latte Macciato. Maar er is meer.

Arbeidsethos

 

Zo biedt Station Royaal jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kans om via een leerwerktraject weer aan de slag te gaan. Bedrijfsleider Johan Luijkman legt uit: “We willen hier zo veel mogelijk jongeren aan het werk hebben. We nemen hen serieus en geven ook verantwoordelijkheid. Het werk hier doet ertoe, dat helpt ook. Op een sociale werkplaats is er niks aan de hand als het werk een dag blijft liggen. Maar als je hier niet op komt dagen, krijgen onze klanten geen koffie. Op die manier hopen we hen verantwoordelijkheidsgevoel en arbeidsethos bij te brengen. En natuurlijk ook dat het werken in de horeca hartstikke leuk is. Zodat ze uiteindelijk door kunnen stromen naar een baan in de Apeldoornse horeca.”
Huiskamer 2.0
 

De organisatie achter Station Royaal is Kroek&Partners, flexbureau voor de zorg. In Zwolle en in de Amsterdamse Jordaan heeft de organisatie ook al twee ‘huiskamers’ waar ontmoetingen tussen jongeren en bijvoorbeeld HR-mensen plaatsvinden. “Hier in Apeldoorn hebben we de derde locatie, eigenlijk een huiskamer 2.0. De basis is goede horeca, fijne flexwerkplekken en goede vergaderruimtes. Daarnaast willen we echt een ontmoetingsplek bieden.”

 


 

Koffie later?

Bezoekers zullen niet direct merken dat Station Royaal meer is dan een ‘normale’ horecalocatie. “Ze zullen misschien merken dat hier veel jonge mensen werken. En misschien komt de koffie een keer tien seconden later. Maar dat is het dan ook wel”, verwacht Luijkman.

De sfeer is in ieder geval goed. “Niet koninklijk chique, meer warm en huiskamerachtig. Toen we de sleutel van dit pand kregen was er veel wit, waardoor het een beetje een ziekenhuisgevoel gaf. We hebben meer hout, donkerdere kleuren en bijvoorbeeld bakstenen toegevoegd waardoor de sfeer nu heel anders is.”

Ook leuk: een wijn- of bierproeverij. Een vakkundige adviseur van Wijnkoperij De Kasteelhoeve verzorgt de wijnproeverij. Hert Bier, de Puttense brouwerij, heeft een proeverij met extra’s. Zoals: de bierquiz!
 


 

Grand Café Station Royaal 

Station Royaal
Stationsplein 4
7311 NZ  Apeldoorn
Meer informatie >>

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!