Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Stadswandelingen


In Apeldoorn kun je heerlijk wandelen. Niet alleen de parken maar ook de wijken zijn daar prima voor geschikt. Hieronder vind je meer informatie over de stadswandelingen van Apeldoorn. Zo ontdek je van alles over de geschiedenis van de stad, leer je interessante feitjes en ontdek je unieke plekken.

Jugendstil-/Art Nouveau-route

De binnenstad van Apeldoorn is ook vanwege haar rijke geschiedenis bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat de binnenstad rijk is aan talloze Jugendstil-gevels en -details? Deze kunststroming wordt ook wel Art Nouveau genoemd en was ontzettend populair in de periode van 1890 tot 1914. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur en dat zie je erin terug. De motieven zijn vaak langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen, vogels en meer. Ook voor rasechte Apeldoorners is de Jugendstil-route een buitengewoon interessante stadswandeling! 
Je kunt de Jugendstilroute hier GRATIS downloaden.


Apeldoorn 1900

Tijdens de Apeldoorn 1900 stadswandeling maak je kennis met het negentiende-eeuwse Apeldoorn. Het verhaal over deze boeiende periode uit de Apeldoornse geschiedenis wordt in een notendop verteld. Je loopt langs het erfgoed van de florerende stad en krijgt een beeld van haar rijke verleden. Het is een wandeling van circa 3 kilometer en is hieronder gratis te downloaden.
Download Apeldoorn 1900.


Zondagmiddag Stadswandeling met gids

Ook dit jaar verzorgt het Apeldoorns Gidsen Collectief elke zondagmiddag een stadswandeling door het centrum van Apeldoorn en de Parken. Je maakt tijdens deze wandeling kennis met de geschiedenis en de architectuur van Apeldoorn. Leuk voor bezoekers, maar zeker ook voor inwoners! Aan de hand van de gebouwen ga je terug in de tijd, namelijk naar de 19e eeuw, een belangrijke ontwikkelingsperiode van Apeldoorn. De gids vertelt je veel wetenswaardigheden over de bewoning en het bestuur en het dagelijkse leven in Apeldoorn in die tijd. Natuurlijk wordt de relatie met het huis van Oranje niet vergeten.Uit de vele positieve reacties van voorgaande jaren bleek wel dat er nog veel te ontdekken valt. 

Praktische informatie

  • Wanneer: iedere zondagmiddag van april t/m oktober
  • Vertrekpunt: Raadhuisplein
  • Tijdstip: 14.00 uur
  • Tijdsduur: 1,5 uur
  • Kosten: € 4,- en € 2,- voor kinderen
  • Aanmelden onder de 8 personen is niet nodig

Apeldoorn te Voet

Maak al wandelend kennis met Apeldoorn: de nieuwe wandelroutes van ‘Apeldoorn te Voet’ verbinden de stations van Apeldoorn met haar buitengebied. Zo geniet je al wandelend van Apeldoorns natuur en cultuur. Samen vormen de wandelroutes een goed bewegwijzerd netwerk met een totale lengte van rond de 100 kilometer. De wandellijnen zijn in beide richtingen gemarkeerd met pijlen; elke route heeft een eigen kleur. Een verbindingslus herken je aan een grijze pijl met zwarte rand. Hieronder kun je de wandelingen die op het treinstation van Apeldoorn starten downloaden.


Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC)

Wil je graag een mooie stadswandeling maken onder begeleiding van een echte kenner? Dat kan! Het Apeldoorns Gidsen Collectief is een stichting die gespecialiseerd in het geven van mooie rondleidingen door zowel de binnenstad als langs de Kroondomeinen van Paleis Het Loo en andere specifieke gebieden. Je kunt een groepswandeling organiseren door te mailen naar info@apeldoornsgidsencollectief.nl, vanaf 8 personen. Ook kun je mee met één van de wandelingen die al gepland staat in de AGC-agenda.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!