
Startpunt - CODA
Architect Herzberger heeft dit gebouw met veel glas zodanig ontworpen dat het ‘communiceert’ met de omliggende gebouwen in het Cultuurkwartier. Het museum heeft een collectie van een uitgebreide verzameling sieraden, moderne kunst en historische objecten en biedt wisselende tentoonstellingen.

Het Stadscafé
Recht tegenover de bibliotheek is de ingang van de voormalige Van Kinsbergenschool, genoemd naar Admiraal Van Kinsbergen die in Apeldoorn heeft gewoond. Nu is er Het Stadscafé gevestigd. Op het terras staat een standbeeld van Van Kinsbergen.
.png)
Hoofdstraat
Deze straat links en rechts van je is de langste winkelstraat van Nederland. Als je rechtsaf gaat, zie je op de nummers 137 en 139 aan je rechterhand een pand uit 1902 met een trapgevel; als bijzondere versiering houden twee apen de wacht.

Van Kinsbergenstraat
Deze straat wordt ook wel ‘t Proefstraatje genoemd omdat er veel restaurants gevestigd zijn. Pand nummer 4, was vroeger de villa Randerode, waar later in de voortuin een nieuw pand voor is gebouwd. Veel panden zijn van begin vorige eeuw. Nummer 9 heeft een fraaie tegel in het portiek.
.png)
Korenstraat
Op de hoek links - onder het straatnaambordje Korenstraat - vraagt een tekst in de houten kolom je aandacht: ‘gebouwd MDCCCXCVI Drie Koningen St. Peter’. Dit is het zogenaamde ‘Leienhuis’, omdat de wanden voorzien zijn van leien afkomstig van een afgebroken RK kerk. Aan je rechterhand zie je een pand (nr. 3B) met vakwerk in de bovenpui en gekleurde tegeltjes. Voor de Korenpassage rechts is een pand (nr. 21/27) uit 1900 met versieringen boven de ramen.
Deventerstraat
Dit is ‘de hoek van het derp’. Het hoekpand rechts heeft een rijke versiering. Boven de gevel hangt een bord met de tekst: ‘geen beter gemack als eijgen dack’.
.jpg)
Raadhuisplein
De Prinsengang, waar je net doorheen liep, was ooit het toegangspad voor de Koninklijke familie over de begraafplaats naar de kerk die op het Raadhuisplein heeft gestaan. De vorm is nog te zien aan de koperen strips in de bestrating. Het Raadhuis, gebouwd in 1842/1843 werd in 1898 verbouwd. In 1943 is de bovenverdieping afgebrand en pas in 1977 na restauratie opnieuw in gebruik genomen. Er zijn drie herdenkingsstenen in de gevel: a. de eerste steen uit 1842 b. de eerste steen van de verbouwing in 1898 c. de eerste steen van de herbouw in 1977. In de zomer is het Raadhuisplein één groot terrassenplein.

Winkelcentrum Oranjerie
Oranjerie is het overdekte winkelcentrum in het hart van Apeldoorn. Naast de vertrouwde winkels als Zara, New Yorker en The Body Shop, is het aanbod aangevuld met vestigingen van o.a. TK Maxx en Mango en Bever Outdoor.

De Grift
Hier loopt De Grift, onderdeel van een groot stelsel van beken (zie plattegrond aan het eind van de beek). Deze ‘dorpsbeek’ werd vroeger gebruikt door de vele wasserijen die Apeldoorn bezat. Omdat de beek ernstig vervuild was, is hij ondergronds gelegd. De laatste jaren is hij steeds meer bovengronds gekomen.

Stationsstraat
Er werd net op tijd voorkomen dat de letters van de gevel werden afgebikt. Het terrein van deze oude gasfabriek is nu geheel bebouwd. Ook hier loopt weer de Grift. In de muren zitten sculpturen van Tanja Smeets die worden gebruikt om regenwater af te voeren naar de beek.

Huis van de Stad
Het stadhuis in het hart van de stad is ontworpen door architect Ruischenaars. Iedere zaterdag is er op dit plein een grote warenmarkt!

Oranjepark
Het Oranjepark is in 1876 geschonken door de vroegere projectontwikkelaar van der Houven van Oordt. Het ruim opgezette park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met een vijver, gazons en veel oude en bijzondere bomen. In 1960 werd in het park een oorlogsmonument van de Amsterdamse beeldhouwer Hund geplaatst. De muziektent is in 1999 weer in oude luister hersteld. In de zomermaanden vinden hier op zondagmiddag van 14.00 -16.00 uur concerten plaats.
.jpg)
ACEC
Op de begane grond van deze voormalige elektronica-fabriek bevindt zich de expositieruimte en het ACEC-café. In de bovenverdiepingen van het gebouw zijn verschillende culturele en creatieve ondernemingen gevestigd. Kijk ook even binnen, want het bezoeken van de tijdelijke expo's is gratis!
Stadswandeling Apeldoorn
Ontdek al wandelend de binnenstad van Apeldoorn. De route leidt langs architectuur, terrassen, beelden, water en musea. Veel plezier met het ontdekken van Apeldoorn!


.png)

.png)
.jpg)





.jpg)