Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen
Startpunt - Station

Startpunt - Station

Koning Willem III speelde een belangrijke rol bij de aanleg van het station en kreeg als dank een eigen spoortje naar Paleis Het Loo. In 1912 kreeg het station een koninklijke wachtkamer, vaak gebruikt door Koningin Wilhelmina. Helaas is deze ruimte sinds 1976 ontmanteld en in het bezit van CODA Museum, maar in de ruimte voel je de koninklijke sferen nog steeds!

Lees meer
SMUL

SMUL

Bij SMUL vind je de perfecte ingrediënten voor een avondje borrelen. Heb je geen zin om te koken, dan kan je hier ook terecht voor dagverse kant-en-klaarmaaltijden! De onder Apeldoorners geliefde ‘SMULtas’ is dan ook niet aan te slepen: een tas vol lekkere broden en tapenades voor een zacht prijsje. 

Lees meer
Bierbrouwerij & proeflokaal Puik

Bierbrouwerij & proeflokaal Puik

Puik Bierbrouwerij is een échte Apeldoornse bierbrouwerij. Eigenaar Richard is altijd op zoek naar de perfecte balans tussen mouten, hopbloemenen en gisten. Dit begon 20 jaar geleden in zijn eigen schuurtje en is inmiddels uitgebreid naar zijn eigen brouwerij in de binnenstad. Inmiddels bestaat de collectie uit 10 biertjes: van stevige bokbiertjes tot frisse blondbiertjes.

Lees meer
Hans van Werven Cigars

Hans van Werven Cigars

Sinds 1919 is sigarenhuis Hans van Werven een begrip in Apeldoorn. Hans zelf zwaait vanaf 1982 de scepter in dit markante sigarenwinkeltje en al zijn klanten kennen hem maar al te goed. In deze bijzondere speciaalzaak rook je met gemak een sigaartje mee, al zittend in één van de fauteuils achterin de zaak. Zelf geen liefhebber? Laat je eens bijpraten door Hans over de wereld van sigaren.

Lees meer
Het Kaaslokaal

Het Kaaslokaal

Elke kaassoort heeft zijn eigen verhaal en smaak. Hilde en Laura van Het Kaaslokaal laten je als bezoeker proeven en vertellen met veel passie over echte kaas en hoe deze tot stand is gekomen. Van schapenkaas tot schimmelkaas en van mozzarella tot kazen die direct van de boer vandaan komen: er is hier voor iedere kaasliefhebber wat wils!

Lees meer
De Nootzaak

De Nootzaak

De geur van vers gebrande noten komt je tegemoet zodra in de buurt van het pand van de De Nootzaak bent: een geur die Apeldoorners uit duizenden herkennen. Hier worden alle noten ambachtelijk gebakken. Naast noten kan je hier ook terecht voor pitten, zaden, zuidvruchten, thee, souvenirs en - houd je vast - insecten! Daarnaast is de Nootzaak één van de weinige winkels in de binnenstad waar échte Apeldoornse producten en souvenirs worden verkocht.

Lees meer
Central Park

Central Park

Een gezellige huiskamer in het hart van de binnenstad is hoe je Central Park het beste kunt omschrijven. Quesedillas met homemade tonijnsalade, een salad bowl die je zelf naar wens samenstelt of een Turkse tosti met baba ganoush: de menukaart van Central Park is één groot feest. Met een ratjetoe aan meubels, goede koffie en bijzondere gerechten is dit een perfecte plek om alle stress even te laten varen.

Lees meer
Wijnkoperij Henri Bloem

Wijnkoperij Henri Bloem

Kaasjes ingeslagen voor een gezellig avondje borrelen en nog op zoek naar een mooie fles wijn? Dan mag je Wijnkoperij Henri Bloem zeker niet overslaan. Dit is dé wijnspeciaalzaak van Apeldoorn. Naast een passend advies voor wijn en spijscombinaties en een prachtige selectie wijnen rechtstreeks afkomstig van de wijnboer kun je er ook regelmatig terecht voor wijncursussen en -proeverijen.

Lees meer
Traiteur Délicat

Traiteur Délicat

Je kunt hier onder andere terecht voor uiteenlopende maaltijden, vleeswaren, tapas, vis, oliën en azijnen, delicatessen en exclusieve wijnen. In de open keuken maken de koks dagelijks de meest heerlijke gerechten klaar die je to go kunt meenemen als je een avondje geen zin hebt om in de keuken te staan. Gewoon eerlijk, vers eten zonder kunstmatige toevoegingen.

Lees meer
De Pastazaak

De Pastazaak

Dol op de Italiaanse keuken? Op de hoek van de Van Kinsbergenstraat, dat in de volksmond ook wel 't Proefstraatje wordt genoemd, zit De Pastazaak. Hier kan je lunchen, borrelen en dineren met een Italiaanse twist. Daarnaast kan je er terecht voor een keur aan mooie, Italiaanse producten en is het mogelijk om je pastaatje to go mee naar huis of het park te nemen. 

Lees meer
Bosbrand Koffiebonen

Bosbrand Koffiebonen

Hoge kwaliteit koffie, geproduceerd door Apeldoornse vrienden met een passie... De koffiebranderij Bosbrand in hartje binnenstad heeft koffie uit verschillende landen en streken, zoals Sumatra, Ethiopië en Costa Rica. Elke koffie heeft dan ook zijn eigen smaak: van fruitig tot spicy en van lichte tot donkere roasts. Ook leuk: een deurtje verder kun je bij lunchroom Schenkers de koffiebonen kopen of aanschuiven voor een vers bakje koffie. 

Lees meer
Eindpunt - Raadhuisplein

Eindpunt - Raadhuisplein

Je eindigt deze wandelroute op het nostalgische Raadhuisplein: de ideale plek om om even uit te rusten tijdens of na een gezellig dagje winkelen.
Zoals de naam al doet vermoeden vind je het voormalige oude Raadhuis van Apeldoorn op dit plein. Dit monumentale pand zorgt voor een adembenemend uitzicht en is sfeerbepalend. 's Zomers vind je hier eindeloze terrassen. 

Apeldoornse speciaalzaken

Apeldoorn biedt bijzondere en specialistische winkeliers die jouw bezoek meer dan waard zijn! Ontdek het aanbod door middel van deze wandelroute. Veel plezier!

1. Startpunt - Station
Je start deze wandelroute op het Stationsplein. Wist je dat Station Apeldoorn al in 1876 in gebruik werd genomen?
Startpunt - Station
03 min. naar volgende locatie

Verlaat Station Apeldoorn via de noordzijde en loop direct de Hoofdstraat in. Steek over bij het kruispunt tot je aan je linkerhand een groot, wit pand ziet met de letters ‘SMUL’ erop.

2. SMUL
Dé winkel voor de lekkerste kaas, wijn, huisgemaakte tapenades, olijven, tapas, broden en andere delicatessen.
SMUL
04 min. naar volgende locatie

Ga vanaf de ingang direct links en loop de Hoofdstraat verder door. Sla af bij de tweede weg rechts (Beekstraat) en loop deze door tot je linksaf de Marktstraat in kunt lopen.

3. Bierbrouwerij & proeflokaal Puik
Een bierbrouwerij met proeflokaal in hartje binnenstad!
Bierbrouwerij & proeflokaal Puik
02 min. naar volgende locatie

Loop via de Marktstraat door tot je bij het Marktplein aankomt. Hier sla je rechtsaf.

4. Hans van Werven Cigars
Drie generaties aan sigarenkennis in Apeldoorn.
Hans van Werven Cigars
03 min. naar volgende locatie

Sla bij de ingang linksaf en sla daarna vrijwel direct rechtsaf en loop door tot aan de Deventerstraat. Sla hier linksaf en stop net voor de hoek van de Deventerstraat en de Hoofdstraat.

5. Het Kaaslokaal
Bij deze speciaalzaak kun je terecht voor kaas in alle soorten en maten.
Het Kaaslokaal
01 min. naar volgende locatie

Sla bij de ingang linksaf en ga vervolgens rechtsaf de Hoofdstraat in. De volgende speciaalzaak vind je aan je rechterhand.

6. De Nootzaak
Een Apeldoorns begrip waar je terecht kunt voor Veluwse lekkernijen, delicatessen, souvenirtjes, zuidvruchten en meer.
De Nootzaak
01 min. naar volgende locatie

Sla rechtsaf de Hoofdstraat op en loop door totdat je aan je linkerhand bij Bagels & Beans de Kapelstraat in kunt.

7. Central Park
Een knus koffiehuis in een historisch pandje in de Kapelstraat met Instagram-waardig interieur.
Central Park
05 min. naar volgende locatie

Sla bij de ingang linksaf. Ga daarna links de Nieuwstraat in en sla bij het Leienplein rechtsaf. Loop door de Asselsestraat totdat je aan je rechterhand het pand Henri Bloem tegenkomt.

8. Wijnkoperij Henri Bloem
Een onmiskenbaar paradijsje voor de wijnliefhebber.
Wijnkoperij Henri Bloem
01 min. naar volgende locatie

Sla bij de ingang linksaf en loop terug totdat je aan je linkerhand een groot, wit pand ziet. Dit is je volgende routepunt.

9. Traiteur Délicat
Een stijlvolle delicatessenwinkel en cateraar in de altijd levendige Asselsestraat.
Traiteur Délicat
02 min. naar volgende locatie

Ga links de Asselsestraat op en sla bij het kruispunt rechtsaf. Loop door totdat je rechtsaf de Van Kinsbergenstraat in kunt gaan.

10. De Pastazaak
Dé plek voor verse pasta en andere Italiaanse specialiteiten.
De Pastazaak

Wist je dat de Van Kinsbergenstraat in de volksmond ook wel 't Proefstraatje wordt genoemd? Deze bijnaam heeft de straat te danken aan de enorme variatie aan keukens die je er vindt. 

01 min. naar volgende locatie

Bij de ingang sla je linksaf. Niet veel later vind je aan je linkerhand het volgende routepunt. 

11. Bosbrand Koffiebonen
Een koffiebranderij gerund door een groep Apeldoornse vrienden.
Bosbrand Koffiebonen
03 min. naar volgende locatie

Sla linksaf en loop de Van Kinsbergen door totdat je bij de Hoofdstraat uitkomt. Hier ga je rechts en loop je door totdat je bij het Raadhuisplein bent aangekomen. 

12. Eindpunt - Raadhuisplein
Het Raadhuisplein is één van de gezelligste pleinen van Apeldoorn.
Eindpunt - Raadhuisplein

Op het plein staat een borstbeeld van Koning Willem I, gemaakt door Pieter Puype.

00 min. naar volgende locatie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!