Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Lopende projecten in de binnenstad

Nog meer stad voor jou!

Er wordt hard gewerkt aan een sfeervolle binnenstad. Een binnenstad waar je lekker kan shoppen, een hapje kan eten of gewoon lekker doorheen kan slenteren. Er is al veel gedaan om de binnenstad nog mooier te maken, maar het werk is nog niet klaar. De komende jaren wordt er nog flink gesleuteld aan de binnenstad! Op deze pagina lees je alles over de lopende projecten en het laatste nieuws uit onze binnenstad.

Heb je vragen over al deze projecten in de binnenstad? Mail deze dan naar binnenstad@apeldoorn.nl.

Marktstraat, Beekstraat en Grifthof

De Marktstraat en Beekstraat ken je over een jaar niet meer terug. Niet alleen de straten worden opgeknapt, het hele gebied wordt getransformeerd tot een mooi stukje stad waar je niet omheen kan!

Wat gaat er gebeuren?

Gemeente Apeldoorn pakt verschillende onderdelen aan de in de Marktstraat en Beekstraat. De werkzaamheden zijn op 1 april 2019 begonnen.

Straten
Net als in de Hoofdstraat en verschillende zijstraten wordt het gele asfalt vervangen door klinkers. Hierdoor is meteen zichtbaar dat de stad niet ophoudt bij deze straten.

Groen en blauw
De straten zijn straks omgeven door meer blauw en groen. Meer beplanting, bomen, groene gevels, én water! Samen met ondernemers en vastgoedeigenaren wordt het gebied groener en gevels mooier. Door de Marktstraat komt een waterstroom te lopen. Deze begint straks bij de kruising van de Deventerstraat en het Marktplein en eindigt bij de Beekstraat. Het stroompje begint klein, maar groeit in de Marktstraat uit tot een speelse stroom.

Wadi
Aan de Beekstraat wordt ook een wadi aangelegd. Dat is een stuk groen waar het regenwater de grond in kan zakken. Aan de achterkant van de wadi wordt de grift weer hersteld. Het regenwater kan dus via de grift afgevoerd worden.

Waarom wordt dit gebied aangepakt?

Door de klinkers, meer groen en water worden de straten een stuk leuker. Maar dat is niet de enige reden waarom er wordt gewerkt aan dit gebied.

Klimaat
Vanwege het veranderende klimaat komen heftige regenbuien steeds vaker voor. Door het verder herstellen van de grift en de wadi kan het regenwater beter afgevoerd worden. Dit voorkomt dus natte voeten. Naast de neerslag verandert ook de temperatuur. Door de vele bebouwing en bestrating in de binnenstad is dit een van de heetste plekken in Apeldoorn. Meer water en groen zoals bomen zorgt ervoor dat het minder warm wordt. Deze maatregelen samen zorgen ervoor dat de Marktstraat een echte klimaatstraat wordt!

Kindvriendelijke stad
Apeldoorn is een fijne gezinsstad, en daar hoort natuurlijk ook lekker winkelen bij. Hoe leuk is als je tijdens het winkelen ook af en toe kan spelen?
Daarom wordt er bij de Markstroom een speeltoestel geplaatst. Voor de kinderen is er dus volop waterpret, terwijl ouders bij kunnen komen op een van de terrassen die in de straat verschijnen.

Planning 
Voordat het zo mooi wordt, moet er eerst hard gewerkt worden. Op maandag 1 april startte aannemer KWS met de werkzaamheden. Eind november is het werk in deze straten klaar. De winkels en bedrijven in het gebied blijven altijd bereikbaar.


Paslaan

Een groot leeg pand met een heleboel fietsen ervoor geparkeerd. Zo ziet de hoek Paslaan en Hoofdstraat er nu nog uit. Vanaf september komt daar verandering in!

Wat gaat er gebeuren?

Er gaan verschillende dingen gebeuren in de Paslaan. Het oude Kijkshop-pand krijgt een nieuwe invulling en voetgangers krijgen meer de ruimte.

Fietsenstalling
Even snel je fiets kwijt als je de stad ingaat. Het gebeurt veel aan de Paslaan. Maar hoe fijn is het als je fiets niet meer buiten hoeft te staan, maar veilig en droog binnen? Vanaf september kan het! Dan zit er in het oude Kijkshop-pand namelijk een fietsenstalling. Er is dan ruimte voor ongeveer 350 fietsen.

Shop je energievragen in de binnenstad
Hoe maak je je huis duurzamer? Maakt een warmtepomp echt zoveel lawaai? Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen wil aanschaffen? Het antwoord op deze vragen krijg je vanaf september ook in de binnenstad. Want naast een fietsenstalling komt er ook een winkel over energie in het Kijkshoppand. Het is geen winkel waar je dingen kunt kopen. Je kunt er wel terecht voor advies. Zo kan je bijvoorbeeld hulp krijgen bij het vergelijken van offertes voor het isoleren van je huis. Ook worden er in de winkel presentaties gehouden, over bijvoorbeeld zonnepanelen.

Uitbreiding voetgangersgebied
Voetgangers krijgen meer de ruimte in de Paslaan. De verzinkbare paal, die nu net na het oude Kijkshop-pand staat, wordt verplaatst. In de nieuwe situatie komt de paal iets na Brasserie Martins, zodat het voetgangersgebied wordt vergroot. 

Waarom wordt dit gebied aangepakt?

Met deze ontwikkelingen geven we de Paslaan een nieuwe impuls en wordt het een nog leuker stukje stad.

Minder 'wild' parkeren
We zien graag dat je op de fiets naar de stad komt. Daarentegen zien we minder graag dat fietsen buiten op de stoep staan. Door een fietsenstalling in het gebied te plaatsen, wordt het gebied rondom de Paslaan minder belast met fietsen. Jij blij, ondernemers blij!

Apeldoorn wordt duurzaam
Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun huis. De gemeente helpt je graag een handje door het geven van informatie en advies. Je kan nu nog terecht bij het Energieloket in het gemeentehuis. Doordat er veel mensen met vragen zijn, is het Energieloket te klein geworden. De winkel in het oude Kijkshop-pand gaat daarom het loket vervangen.

Nog meer genieten
Met het uitbreiden van het voetgangersgebied ontstaat er een plein op de Paslaan. Er is meer ruimte voor terrassen en het is prettiger om in het gebied te lopen. Een nieuwe plek om lekker te genieten.

Planning

De fietsenstalling en de energiewinkel zijn vanaf september 2019 open. De aanpassingen aan de Paslaan worden begin 2020 uitgevoerd.


Plein van de Stad

Het nieuwe ontwerp voor het Marktplein is bekend! In december kon elke Apeldoorner van 6 jaar en ouder stemmen op een van de vier ontwerpen. Het was lang spannend, maar uiteindelijk haalde ontwerpbureau West8 de meeste stemmen met de Apeldoornse Markthal.

Wat gaat er gebeuren?

In 2020 starten de werkzaamheden aan het Marktplein. Het plein krijgt een flinke opknapbeurt. Het plein wordt levendiger, een fijnere plek om te zijn. Ook als er geen markt of evenement is.

De verkiezing is achter de rug, het ontwerp bekend. Ontwerpbureau West8 gaat nu aan de slag met de details van het ontwerp. Ze kijken naar de opmerkingen die binnen zijn gekomen tijdens de verkiezing, om zo het plein nog meer naar de wensen van Apeldoorners aan te passen.

 

Waarom wordt het plein vernieuwd?

Het plein was ‘op’. Door jarenlang intensief gebruik was het plein toe aan vervanging. Dit gaf de gemeente Apeldoorn een mooie gelegenheid om niet alleen de bestrating aan te pakken, maar het hele plein te transformeren.

Plein van de stad
Het plein is een belangrijke plek in Apeldoorn. Het is het plein van de stad! Daarom heeft de gemeente zo veel mogelijk mensen betrokken bij het proces om tot een ontwerp te komen.

Klimaat
Hoe ga je om met het veranderende klimaat? Ook met die vraag zijn de ontwerpers aan de slag gegaan. Doordat het plein nu bestaat uit alleen maar steen, wordt het op warme dagen nog warmer. Ook kan het regenwater bij een fikse regenbui minder goed afgevoerd worden.

Het was daarom een eis om in het ontwerp meer groen te laten terugkomen. Ook water moest weer een onderdeel blijven op het plein. Het water op het Marktplein past in de Marktstroom. Deze loopt straks vanaf de kruising Marktplein en Deventerstraat, en loopt door tot de Beekstraat.

Een plek voor jong en oud
Het Plein van de Stad is er voor iedereen, jong en oud. Iedereen moet zich thuis voelen op het plein. Dat gaan we realiseren door bijvoorbeeld fijne zitplekken te maken, naast lekkere terrasjes.

Water is niet alleen goed voor het milieu, het is ook leuk! Je kan er als het warm is lekker in spelen. Wil je weten wat gemeente Apeldoorn nog meer doet voor gezinnen? Kijk dan op www.gezinsstadapeldoorn.nl.

Planning 
De werkzaamheden aan het Plein van de Stad starten in 2020. Het plein is waarschijnlijk in 2021 klaar.


Leienplein 

Natuurlijk slaan we dit gezellige plein niet over! De afgelopen jaren is het Leienplein uitgegroeid tot een gezellig plein met terrasjes, waar ook een goed feestje gebouwd kan worden! 

Wat is er veranderd?

Het Leienplein heeft een nieuwe look! Het plein heeft nieuwe bestrating gekregen waardoor het lijkt alsof het plein groter is geworden. Ook wordt er nog gewerkt aan een kunstwerk.

Waarom werd het Leienplein aangepast?

Het Leienplein ligt ingesloten tussen de Asselsestraat en de Nieuwstraat. Deze straten worden ook gebruikt door auto’s. Om de veiligheid te garanderen en het aantrekkelijk te houden om op het Leienplein te zitten, moet bestuurders duidelijk gemaakt worden dat zij te gast zijn in dat gebied. Om dit duidelijk te maken hebben de straten nu dezelfde kleur als het plein. Je kan dus niet goed meer zien waar het plein ophoudt en waar de straat begint.

Speelplek 
De gemeente zet zich in om van Apeldoorn een fijne gezinsstad te maken. Daar hoort natuurlijk ook de binnenstad bij. Daarom willen ze op verschillende plekken speelmogelijkheden creëren. Ook op het Leienplein is daarom een nieuwe speelplek gemaakt. Hier kunnen kinderen zich vermaken, als ouders een lekker hapje eten op het terras op het plein. De speelplek is zo gemaakt, dat hij weggehaald kan worden als het plein bijvoorbeeld wordt gebruikt voor evenement.

Kunstwerk
Misschien heb je het al wel gezien in de tegels van het plein. De woorden LEIEN en THUIS zijn terug te lezen in het plein. Nu vraag je je misschien nog af waarom dat er staat. Het is onderdeel van een kunstwerk. Het kunstwerk wordt op een later moment afgemaakt.

Hoe komt het eruit te zien?
Benieuwd hoe het is geworden? Kom dan snel een keer kijken. De ondernemers om het plein verwelkomen je graag!


Hoofdstraat zuid, Hofstraat en Kanaalstraat 

De binnenstad houdt niet op aan het einde van de winkelstraat. Sterker nog, het winkelgebied breidt zich uit! Op de plek waar nu nog een parkeerplaats is, naast de McDonalds, staat straks een nieuw gebouw. Met woningen, én winkels.

Wat gaat er gebeuren?

Je hebt misschien al wel gelezen dat de plannen voor het terrein naast de McDonald's niet de minste zijn. Ontwikkelaars Nikkels en Van Berlo pakken deze locatie aan. De gemeente gaat aan de slag met de straten en het gebied eromheen. Zo ontstaat er een mooi stuk stad in het zuidelijke gedeelte van de hoofdstraat.

Verkeerssituatie
De verkeerssituatie in dit gebied moet worden aangepast. De Hofstraat en Kanaalstraat, met de fiets- en wandelpaden, zijn soms een drukte van belang. Natuurlijk is het belangrijk dat de binnenstad goed bereikbaar blijft. De bushaltes in deze straten helpen daarbij. Maar hierdoor moet je als voetganger en fietser wel goed opletten met oversteken. Ook op de fietspaden zelf is het soms oppassen geblazen, doordat er niet altijd genoeg ruimte is voor iedereen. Genoeg werk aan de winkel dus!

Wat er precies gaat gebeuren, staat nog niet helemaal vast. Er moet met verschillende dingen rekening worden houden. Natuurlijk kunnen de werkzaamheden starten op het moment dat er gebouwd wordt op de parkeerplaats. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de bussen. Zodra we meer weten, krijg je hierover meer informatie.

Waarom wordt deze plek aangepakt?
De binnenstad moet een aantrekkelijke plek zijn, worden en blijven. Dat geldt niet alleen voor de Hoofdstraat, maar ook voor het gebied eromheen. En hoe leuk is het, als je straks op nog meer plekken lekker kan shoppen, of lunchen of een borrel doen! Gemeente Apeldoorn, Nikkels en Van Berlo maken dit samen waar.

Planning 
Nikkels en Van Berlo starten midden 2020 met bouwen. Wanneer de straten aangepakt gaan worden, is nog niet bekend.


Fietsparkeren in de binnenstad

We zien graag zoveel mogelijk mensen op de fiets naar de binnenstad komen. Maar als je dan op de fiets komt, waar zet je die dan neer?

 

Wat gaat er gebeuren?

Je fiets veilig en vaak ook nog droog stallen, dat geeft een goed gevoel! Daarom zetten we onze fiets in de binnenstad volop in op bewaakte, en als het even kan overdekte fietsenstallingen. Hier zijn er al een aantal van in de binnenstad, maar toch zien we dat op een aantal plekken nog veel fietsen ‘wild’ geparkeerd wordt.

Nieuwe fietsenstallingen
Er zijn verschillende plekken in de binnenstad waar vaak veel fietsen staan. Daarom wordt er in de buurt van deze plekken gezocht naar goede locaties voor een fietsenstalling.

Uitbreiding bestaande stallingen
Naast nieuwe fietsenstallingen, kijken we of bestaande fietsenstallingen nog voldoende capaciteit hebben. Waar het gewenst en mogelijk is, breiden we stallingen uit. Bijvoorbeeld aan de Marktstraat. Deze stalling wordt veel gebruikt, vooral op zaterdag als er markt is. Om ruimte te bieden aan meer fietsen, is er aan de achterkant een buitengedeelte gemaakt.

 

Waarom is dit nodig?

Fietsen tegen de winkelruit, schots en scheef in de rekken, of zomaar tegen een lantaarnpaal. Een doorn in het oog voor veel ondernemers. Ook voor bezoekers is het soms lastig doorkomen. Maar dat je op de fiets naar de stad komt, is wel top! Fietsen is namelijk gezond en duurzaam. Daarom maken we het graag zo makkelijk mogelijk om je fiets binnen te zetten.

Website en app
Een overzicht van de locaties en openingstijden van de fietsenstallingen in Apeldoorn vindt je op de website Veiligstallen. Naast deze website is er nog een manier om snel alle informatie over de Apeldoornse fietsenstallingen op te zoeken: via de app FietsPlek Apeldoorn. Via deze app -beschikbaar voor zowel Android als iOS- kun je als fietser precies zien waar fietsenstallingen zijn, hoeveel vrije plekken er nog zijn en welke andere voorzieningen er in de stalling zijn. De app toont automatisch de dichtstbijzijnde stalling eerst. Ook is er een route naar elke stalling op te vragen.


Huis van de Stad

Het is je vast niet ontgaan: het stadhuis aan het Marktplein zit dicht. Het stadhuis, of het Huis van de Stad, krijgt een grote opknapbeurt zodat het helemaal klaar is voor de toekomst. Duurzaamheid en goede dienstverlening zijn hierbij belangrijk. Het gebouw wordt energiezuiniger. En het wordt zo verbouwd, dat meer medewerkers een plek in het gebouw zitten. Daardoor hoeven bezoekers niet meer naar verschillende plekken. Begin 2020 wordt het stadhuis weer in gebruik genomen.

De werkzaamheden zijn voornamelijk in het gebouw, daar merk je aan de buitenkant weinig van.

Heb je vragen over al deze projecten in de binnenstad? Mail deze dan naar binnenstad@apeldoorn.nl.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!