Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Fijn dat je er bent!  

 Heb je een bezoekje aan de binnenstad gepland? Lees dan vooral even verder.

Door COVID-19 hebben we ruimte nodig in de binnenstad. Daarom is er door Gemeente Apeldoorn een algeheel fietsparkeerverbod ingesteld en zijn er enkele andere maatregelen van kracht in de stad. Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen in de binnenstad. Deze maatregelen blijven ook de komende maanden van kracht. Wel wordt het eenrichtingsverkeer aan de Kapelstraat opgeheven. De overige maatregelen worden verlengd met als doel: zoveel mogelijk ruimte maken om afstand te houden. Samen met ondernemers en het winkelend publiek houden we zo de binnenstad gastvrij, vriendelijk én veilig.

 

Fietsparkeerverbod in centrum 

Om de veiligheid van jou als bezoeker van de binnenstad te kunnen garanderen, is het belangrijk dat je voldoende afstand van elkaar kunt houden. Omdat er veel fietsen en andere 'obstakels' in de straten van de binnenstad staan, geldt er tot en met eind december 2020 een fietsparkeerverbod in het centrum. Zomaar ergens je fiets, bakfiets of scooter even achterlaten mag niet meer. Deze moeten namelijk echt in de stalling of in een fietsenrek. Fietsen die buiten de stallingen of de fietsbeugels geparkeerd zijn, worden weggehaald. Voor bewoners van de binnenstad is het mogelijk om 24/7 hun fiets te parkeren in de stad. 

Door de fietsen en scooters op de juiste plekken te parkeren is er heel veel ruimte ontstaan. Dat is goed te zien! Daarom blijft deze maatregel ook van kracht. Blijf dus je fiets in de stallingen of fietsenrekken plaatsen, want regelmatig worden verkeerd gestalde fietsen verwijderd en naar de stalling aan de Paslaan gebracht. Voor het ophalen van je fiets betaal je een vergoeding van  € 25,-. Als je je scooter verkeerd parkeert loop je het risico op een boete van € 65,-.

Bekijk hier veelgestelde vragen over het fietsparkeerverbod in de binnenstad >>


Terrasjes pakken in de stad

Veel ondernemers hebben de afgelopen maanden van de mogelijkheid gebruikt gemaakt om hun bestaande terras uit te breiden. En het leuke? De gemeente biedt alle ondernemers die daarvan gebruik willen maken de mogelijkheid om dit ook ná 1 september te blijven doen! De pop-up terrassen (zoals de Pop-Up Picknick in het Oranjepark en Serengeti bij het Stationsplein) mogen ook langer open blijven. De terrassen helpen namelijk heel goed bij het verspreiden van drukte in het centrum. 


Eenrichtingsverkeer en fietsverbod

De ingestelde eenrichtingsverkeer-maatregel aan de Kapelstraat voor voetgangers vervalt per 1 september. De afgelopen periode is gebleken dat de drukte in deze smalle straat te overzien is op basis daarvan heeft de gemeente besloten het eenrichtingsverkeer op te heffen. Het blijft in de Kapelstraat wel verboden om te fietsen, om de simpele reden dat daarmee extra ruimte wordt gecreëerd om afstand te houden. Op het drukke punt rondom het oude raadhuis blijft het eenrichtingsverkeer voorlopig ingesteld. Op het Raadhuisplein is het éénrichtingsverkeer alleen van toepassing op zaterdagen en koopzondagen tussen 09.00 en 18.00 uur.


Bankjes, plantenbakken en reclameborden blijven plaats maken

Door middel van het weghalen van straatmeubilair en plantenbakken heeft de gemeente eveneens extra ruimte gecreëerd. Uiteraard zijn niet alle bankjes weggehaald, want voor mensen die slecht ter been zijn, moet het mogelijk zijn om hier en daar even te kunnen uitrusten. Ondernemers blijven ook in september ruimte maken door reclameborden en kledingrekken binnen te zetten op drukke dagen. Of dit nodig blijft wordt medio september opnieuw bekeken.


#samen

Uiteraard geldt in de hele binnenstad, ook in alle winkels en op alle terrassen, dat iedereen de richtlijnen van het RIVM en het Rijk moet volgen. De ondernemers en horecaondernemers zijn hierop goed voorbereid. Je kunt ze helpen door je aan de richtlijnen te houden maar wél een bezoek aan de binnenstad te brengen voor een hapje, drankje, uitje of middagje shoppen. 


Gebruik de 'Monitor Bezoekersdrukte Gelderland'

De zomervakantie is volop bezig en we trekken we er weer veel op uit. Maar hoe weet je nou of – en hoe druk het is op bepaalde plekken in de regio? Bureau Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen heeft daarvoor een handige tool ontwikkeld: de ‘Monitor Bezoekersdrukte’. Online zie je aan de hand van een kaart waar de drukke en rustige plekken zich in Gelderland op dat moment bevinden. De bezoekersdruktekaart bevat verschillende locaties waar dagrecreatie plaatsvindt, zoals bossen en attracties als Apenheul en Julianatoren. Je kunt dus in één oogopslag zien op welke plekken je de 1,5 meter-maatregel goed kunt waarborgen. Ruim 300 ondernemers en locaties werken mee aan de monitor. Je kunt de kaart vinden op visitveluwe.nl. Wil je specifiek weten hoe de drukte is en om Apeldoorn? Bekijk de druktemeter >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!