Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Maaiveld Festival

Op 15 en 16 mei 2020 vindt er een nieuw tweedaags festival plaats in Apeldoorn: Maaiveld!

Over Maaiveld

Bij Maaiveld Festival vormen muziek en kunst de rode draad. Ruim 25 shows, voorstellingen en curiosa op bijzondere locaties in de binnenstad, verdeeld over vrijdagavond en zaterdag. Met (inter)nationale en lokale artiesten, die werken vanuit spannende combinaties tussen muziek, dans, theater, techniek en meer.

Het festivalhart op en rond het Stationsplein van Apeldoorn is GRATIS toegankelijk. Met spraakmakende liveshows van o.a. Diggy Dex en HAEVN, vuurspuwende muziekmachines, unieke belevenissen en diverse grote en kleinere optredens van gevestigde namen, nieuwe makers en lokale gezelschappen.

Laat je verder verrassen door theater, dans, acrobatiek, installatie- en lichtkunst op één van de sfeervolle schouwtonelen die voor het festival zijn geselecteerd. Waar stadshistorie, erfgoed en cultuurbeleving samen komen in een entertainende en even hoogwaardige als laagdrempelige festival ervaring. Steek je hoofd met ons boven het maaiveld uit en kom genieten, beleven, dansen, meemaken, delen en doorvertellen!


Programma vrijdag 15 mei

Diggy Dex (feat. Jeugdorkest Nederland)

Locatie: Main stage (Stationsplein)

Gratis toegang

De Amersfoortse singer, songwriter en rapper Diggy Dex is niet meer weg te denken uit het vaderlandse poplandschap en viert momenteel hoogtepunt na hoogtepunt. Op MAAIVELD wordt Diggy Dex niet alleen door zijn liveband ondersteund, maar ook door veertig (40!) talentvolle klassieke muzikanten van Jeugdorkest Nederland. Een unieke show die speciaal voor het festival wordt gearrangeerd en eenmalig uitgevoerd. Met deze aftrap op de vrijdagavond is de toon gezet, dunkt ons. Laten we dansen!


Boris Acket presents TRANSIENCES LIVE

Locatie: Nettenfabriek 

Betaalde toegang

In de monumentale Nettenfabriek in Apeldoorn presenteert Maaiveld festival in samenwerking met Boris Acket de installatie en performance “TRANSIENCES”. De repetitieve architectuur van het dak in de grote leegstaande centrale hal van de fabriek die sloot in 2007 staat centraal in het werk. In het ogenschijnlijk verlaten gebouw huist een grote historie van meer dan 100 jaar verhalen, werknemers, liefdes, machines, harde geluiden, slaande deuren, rokende schoorstenen, sigaretten en dromen over de toekomst. TRANSIENCES wekt de centrale hal weer even tot leven.

Met een geluidscompositie die volledig wordt gemaakt met geluiden die in het verlaten gebouw zijn opgenomen word een prachtig net van lichten aangezet en gaat de fabriek voor één weekend weer ‘in productie.’ Maar liefst 64 licht- en geluid bronnen transformeren de hal in een driedimensionaal audiovisueel instrument dat speelt met de beleving en perceptie van ruimte en tijd.

Tickets >>


Symphony of Fire

Locatie: Stationsplein

Gratis toegang

Informatie volgt nog.


Programma zaterdag 16 mei

HAEVN (feat. Jeugdorkest Nederland) 

Locatie: main stage (Stationplein)

Gratis toegang

Het was het universum op zijn best toen Jorrit per toeval werd voorgesteld aan Marijn, waarbij ze elkaars passie voor muziek en verhalen vertellen ontdekten. Ze begrepen snel dat de troostende stem van Marijn een unieke mix was met de filmische orkestrale kleuren van filmcomponist Jorrit. Na het succes van hun debuutplaat heeft HAEVN niet stilgezeten. De EP ‘Symphonic Tales’ werd opgenomen met een een 50 man groot strijkorkest en de laatste tijd is geschreven aan nieuw materiaal en gewerkt aan de opkomende tour.

Ook voor Maaiveld zal de band weer een samenwerking aangaan met een groots en meeslepend orkest en nemen ze je onder anderen mee in hun volgende stap naar het tweede album. Je zult worden ondergedompeld in een wereld waar pop- en filmmuziek hun ultieme samensmelting vinden, ondersteund en verterkt door een warm geluidsbed van de jonge talenten van het Jeugdorkest Nederland. Meemaken is geloven!


Ikara presents MURAKAMI

Locatie: nog niet bekend

Gratis toegang

Ikarai, bestaande uit viool, altviool, cello, contrabas, piano en drums, mengt de werelden van klassieke compositie en jazzimprovisatie tot een geluid bij een verhaal. Je ervaart hun concerten als een film voor de geest.

Samen met vocaliste Sanne Rambags (winnares Edison 2019) en visual artist V&J geeft het ensemble Ikarai een nieuwe draai aan Murakami’s legendarische verhaal. In MURAKAMI neemt Ikarai het publiek mee in de geest van de schrijver Murakami. Vissen die uit de lucht vallen, pratende katten, filosoferende prostituees, plekken waar tijd niet bestaat en gedachten die waarheid worden. Op basis van teksten van schrijver Frank Siera speelt Ikarai muziek die de magie van Murakami vat in een filmische combinatie tussen klassiek en jazz.

Improvisatie, compositie en vertelling smelten samen tot een nieuwe vorm van concertbeleving: de wereld van een schrijver, vertaald naar muziek.


Mensen Zeggen Dingen

Locatie: main stage (Stationsplein)

Gratis toegang

De MZD-karavaan naar Apeldoorn! Met hun karavaan reizen 6 spoken-word artiesten en muzikanten mee naar Maaiveld Festival op 16 mei. Een uur waarin zij binnen het thema ‘Vrijheid’ het Stationsplein zullen vullen.

Mensen Zeggen Dingen is een groep professionele jonge schrijvers en spoken-word artiesten die een podium bieden aan hoogwaardige schrijvers, performers, artiesten en andere podium-amoebes. Ze speelden eerder op podia in Amsterdam, Antwerpen, Arnhem, De Bosch, Enschede, Eindhoven, Gent, Nijmegen, Tilburg, Zutphen en Utrecht. Deze zwoele avonden in de EKKO worden door Teddy Tops gehost. Elke laatste woensdag van de maand kun je bij Mensen Zeggen Dingen in Utrecht terecht voor een warme avond met koude biertjes.


Broeder Dieleman

Locatie: TOT2021 gebouw

Gratis toegang

Broeder Dieleman is het alter ego van de Zeeuwse liedjessmid Tonnie. Zijn unieke gospelfolk in Zeeuws-Vlaams dialect is een genre op zich, dat inmiddels op vier albums is vastgelegd. Waarvan het in 2018 verschenen ‘Komma’ het laatste is en unaniem door de (muziek)pers met sterren is overladen. In 2019 werd samengewerkt met Wannes Capelle (Het Zesde Metaal) en cellist Frans Grapperhaus voor het album ‘Dit Is De Bedoeling’ en een theatertour.

Voor MAAIVELD begeeft broeder Dieleman zich letterlijk buiten zijn ‘comfort zone’. In al zijn werk speelt zijn thuisland een belangrijke rol, echter voor deze gelegenheid zal zijn lied- en verhalenvoorstelling zich deels op de Veluwe – en Apeldoorn in het bijzonder – richten. Te midden van zijn mobiele winkeltje met curiosa en instrumenten, neemt broeder Dieleman je mee op reis en wordt dit een intieme en unieke ervaring voor alle liefhebbers van natuur, sages en gloedvolle liedjes.


Duda Paiva Company – Break a Ball

Locatie: nog niet bekend

Betaalde toegang

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Porshia en danser Duda Paiva. Bij haar begon vijftien jaar geleden Paiva’s passie voor schuimrubberen figuren. Sinds hun ontmoeting werkt Duda met verschillende sculpturen, die hij leven inblaast met behulp van zijn bijzondere manipulatietechniek: de choreografie van danser en object. In Break a Ball, geïnspireerd op Ball Culture, neemt Porshia je mee naar haar wereld. Een magische plek, waar alles mogelijk lijkt, voor wie durft te dromen.

Porshia la Belle, diva van het eerste uur en moeder van het huis van Duda Paiva Company, laat zich niet onderwerpen aan beperkingen van cultuur, religie, seksuele voorkeur of geslacht. Als pop heeft ze immers geen reden om zich aan menselijke grenzen te houden. Levend in een wereld van schuim komt zij pas écht tot leven wanneer haar bespeler lucht door haar schuimrubberen aderen doet stromen.

Hij en zij leven samen als Siamese tweeling. Soms dansen ze synchroon als één wezen, maar vaak bewegen ze juist tegen elkaar in, strijdend om de aandacht van het publiek. Porshia leeft voor het bal. Altijd is er de angst voor het einde van de show. Als ze haar laatste dans heeft gedanst, moet ze terug in de zak en wordt de zuurstof uit haar lijf gezogen.

Tickets >>


Boos Producties – Pie in the Sky

Locatie: nog niet bekend

Gratis toegang

Drie oersterke acrobaten zoeken de grenzen op van wapperende en met lucht volstromende objecten. Deze groeiende omgeving is de speelruimte van een muzikant, die aanvullende kracht in het schouwspel blaast met ventilatoren, luchtbuizen en ventielen. Op zoek naar nieuwe verhoudingen tussen mens, materiaal en muziek, worden de spelers telkens weer uitgedaagd de meest inventieve oplossingen te verzinnen en zo de zwaartekracht te tarten. Weten de acrobaten zich een weg te banen door deze bijzondere wereld, of blijkt dat te mooi om waar te zijn.

Aan hun halsbrekende toeren en het muzikale offensief zal het zeker niet liggen. Pie in the Sky is een indrukwekkend acrobatisch beeldverhaal vol adembenemende trucs waarin het draait om veerkracht en vertrouwen; vertrouwen in jezelf, vertrouwen in elkaar en vertrouwen in je omgeving die geen moment hetzelfde is.


Arnhemse Meisjes

Locatie: Hofstraat

Gratis toegang

‘See me notice you’ gaat over het verlangen naar fysiek contact in een samenleving die 24/7 online en bereikbaar is. Via dans en muziek maken de Arnhemse Meisjes en Rosine Langbroek gedurfd en ongedwongen offline-contact, zoeken de grenzen op met alle ongemakkelijkheden van dien en weten de kijker te raken met hun gelaagde lichtvoetigheid. Zij nemen het publiek mee op een reis vol humor, herkenning en speelsheid over een alledaags, maar actueel onderwerp.

Met hun toegankelijke buitentheater halen ze de poëtische kwaliteit en ervaring van hedendaagse dans de donkere theaterzaal uit, en brengen dit naar het publiek toe.


Wordbites

Locatie: nog niet bekend

Gratis toegang

Wordbites is een woordmuzikant die poëtische teksten mixt met live muziek. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Breekbaar en sterk tegelijk. Op Maaiveld speelt Wordbites drie silent poetry disco sets. De Silent Poetry Disco van Wordbites is een intieme, radio-achtige ervaring waarbij de live muziek en de live gesproken woorden direct je ziel instromen via je hoofdtelefoon. Noem het een live podcast. Noem het whatever. Zweven is leven! Wordbites gaf tal van festivals en podia meer bite. Van Oerol, Boulevard en Poetry International via Mysteryland en De Zwarte Cross tot de verjaardag van Anne.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!