Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Kunstwerk 'Boom der Vrijheid' in Apeldoornse binnenstad

Op 17 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Apeldoorn is bevrijd. Ter gelegenheid hiervan werd in de Apeldoornse Binnenstad een uniek  kunstwerk onthuld van André Kruysen, de ‘Boom der Vrijheid’.

Kunstenaar Andre Kruysen ontwierp het kunstwerk. Hij staat bekend om abstracte beeldtaal maar toonde zich flexibel in deze opdracht. “Je moet als kunstenaar altijd kijken op welke punten jouw principes tot uiting kunnen komen in een opdracht. Bij mijn kunstwerk gebeurt iets bijzonders. Van één standpunt kan je de boom duidelijk ontwaren, als je dat standpunt verlaat zie je eigenlijk alleen nog maar een verzameling aluminium elementen kriskras onder en boven elkaar uitsteken. Dat is dus één van die kernwaardes van mijn werk. Ik heb dat als idee verbonden met het idee van vrijheid dat voor iedereen net wat anders wordt gezien. Je vindt elkaar alleen als je eensgezind op hetzelfde standpunt gaat staan. De ‘vrijheidsboom’ is een iconisch symbool van hoop, teken van groei en nieuw leven, ontsproten uit oude wortels en verleden. Natuurlijk zijn er associaties mogelijk met de Canadese Maple Leaf (esdoorn), de archetypische boom des levens uit de hof van Eden, en de vrijheidsboom als symbool voor vrijheid en democratie (ontstaan tijdens de Franse Revolutie). En mensen die langer in Apeldoorn wonen zien een referentie met de oude winkel Noteboom Kadoos, waar een grote neon boom de gevel opsierde”.

De kunstenaar heeft gewerkt met aluminum elementen, die vanuit de Hoofdstraat bekeken een duidelijk boom voren maar vanuit de zijkant de boom los lijkt te staan. Kruysen: “Het is de artistieke invulling van het begrip ‘vriijheid’ Wat voor de één vrijheid is, is voor de andere misschien onvrij. En soms moet je iets van afstand zien om een helder beeld te krijgen.”

Het kunstwerk is het eerste onderdeel van het programma rondom 75 jaar vrijheid dat in Apeldoorn wordt opgeleverd. De audiotour Canadian Walk en het Buitenmuseum in de binnenstad worden later dit jaar opgeleverd. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!