Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Koningsdag 2019

Dit is er te doen in de binnenstad!

Zaterdag 27 april vieren we Koningsdag in Apeldoorn met een royaal programma van koninklijke allure. De nacht voorafgaand aan Koningsdag, op vrijdag 26 april, noemen we 'Prinsennacht' in Apeldoorn. Er is dan ook van alles te doen in het centrum! Benieuwd naar alle activiteiten en evenementen die er in het kader van Koningsdag georganiseerd worden? Je vindt hieronder het programma.

Koningskermis

Woensdag 24 april t/m donderdag 2 mei is de Koningskermis terug op het Marktplein! Deze gezellige kermis in de buitenlucht biedt vertier voor het hele gezin. Van kinderattracties, botsauto's tot behendigheidsspelen, de schiettent en natuurlijk de grote 'enge' attracties: ook dit jaar is er van alles te doen. Op Koningsdag zelf is de kermis al 's ochtends geopend!


Kinderparadijs Gigant 

Van 10:00 tot 14:00 uur is de steeg naast Gigant een waar kinderparadijs met een leuk programma bomvol leuke activiteiten. Een feest voor hippe prinsessen en stoere koningen vol toffe activiteiten. Bouw bijvoorbeeld je eigen kasteel met 1000 mega legoblokken, spring een gat in de lucht op het springkussen, speel levensgroot 4 op een rij, werp wortels voor een prijsje en kom lekker knutselen! Toegang is gratis.


Koningsdag in het Oranjepark

Het Oranjepark wordt op Koningsdag omgetoverd tot een gezellig en feestelijk familiepark met een veelzijdig programma voor alle leeftijden. Je kunt er genieten van livemuziek, dans, theater en sport en spel: voor elk wat wils!

De officiële opening van Koningsdag vindt om 11.00 uur bij de Muziektent plaats, door Petra van Wingerden,  waarnemend burgemeester van Apeldoorn. Na de toespraken worden de Nederlandse vlag, de vlag van de gemeente Apeldoorn, de vlag van de Dorpen en de vlag van Stichting Oranjefeesten gehesen, terwijl het Wilhelmus gezongen wordt. Het Matrozenkoor Apeldoorn ondersteunt daarbij.


Sport en spel

Er zijn dit jaar heel veel leuke sport- en spelactiviteiten in het Oranjepark. Zo kan je er darten, tai chi beoefenen, roeien (onder voorbehoud), capoeira bewonderen en voor kids is er het Kinder Doomijn en de Hoola Hoop instuif. Gezellig! 


Theater en dans

In samenwerking met Tim Koldenhof is er de hele dag theater en dans in het Oranjepark. Daarnaast kun je linedancen met de Black Star Country Dancers! Verder is er Vlinders op stelten, Jannes de Groenteman, Jan Joker en JASmina. Wietske heeft een hele bijzondere Rode Jurk, en Alice in Spiegelland en het konijn kun je ook zomaar tegenkomen in het Oranjepark!

Nieuw dit jaar is dat er een gedeelte van het park wordt ingevuld met kleedjes als onderdeel van de kleedjesmarkt.


Muziekprogramma

• Mono (12.00 - 13.00 uur)
• Casma (13.30 - 15.00 uur)
• de Casanova's (15.30 - 17.00 uur)
 
Daarnaast zijn er diverse culturele instellingen aanwezig, zoals UNICEF Apeldoorn en Stichting Erfgoed Platform Apeldoorn.


Kleedjesmarkt in de binnenstad

Op Koningsdag vind je in de binnenstad de traditionele kleedjesmarkt. Deelnemers leggen kleedjes neer om hun gebruikte spullen voor die ene keer per jaar legaal op straat te verkopen. Je kunt hier allerlei tweedehands spullen, gebruikt speelgoed en vintage kleding kopen, maar er is ook (zelfgemaakt) eten en drinken. Tussen de kraampjes door zijn er optredens van straatartiesten of bezoek tussendoor éen van de gezellige horecapleinen. 

De route van de kleedjesmarkt is een beetje veranderd: Nieuwstraat (tussen de ingang Q-Park en Kapelstraat rechts van de weg vanaf het Amaliapark gezien), Vosselmanstraat (tussen Nieuwstraat en Roggestraat), Roggestraat (tussen Vosselmanstraat en Beekpark), rondom Beekpark (fietspad en trappen rond/langs het Beekpark), Paslaan (tussen Hoofdstraat en Kerkstraat), Mr. Van Rhemenslaan (kant Oranjepark), Van der Houven van Oordtlaan (links en rechts) en in het Oranjepark.

Als deelnemer kan je de auto tegen een uiterst voordelig tarief (€ 5,- i.p.v. € 12,-) de hele dag parkeren in parkeergarage Museum Centrum (Roggestraat) of Oranjerie (Nieuwstraat). Bij de verkoop van de kleedjes krijg je de benodigde informatie om een parkeerplaats te kunnen reserveren. Helaas zijn aanhangwagens niet toegestaan in parkeergarages.


Muziekpodia op Koningsdag

Naast Prinsennacht wordt natuurlijk ook Koningsdag groots gevierd in Apeldoorn! De keuze is reuze, er worden diverse leuke dance events georganiseerd. Verspreid over het centrum zijn diverse muziekpodia uitgestald om jou te vermaken met de meest uiteenlopende muziek.


Livemuziek en dj's op het Caterplein

Net als met Prinsennacht pakt het Caterplein ook op Koningsdag uit met drie podia en een divers muzikaal aanbod. De podia vind je ter hoogte van het Caterplein met kruising Beekpark, het Caterplein (ter hoogte van Versnel) en Caterplein (ter hoogte van de Paul Krugerstraat).

Podium Beekpark

 • 's Middags
  Matthias Woerdam en DJ Robbie
 • 's Avonds
  Mr Green, DJ Shareez en DJ Jean

Podium Caterplein (ter hoogte van Café de Zaak)

 • 12.00 – 14.00 uur - Kids top 100
 • 14.00 – 16.00 uur - The Amazing Soulbrothers + Sax
 • 16.00 – 19.00 uur - DJ Sander vs Piano madness on Wheels
 • 19.00 – 21.00 uur - DJ Tieke
 • 21.00 – 22.00 uur - The Hour of Power
 • 22.00 – 00.00 uur - DJ Sander

Podium Caterplein (ter hoogte van Versnel Hifi)

 • lokale dj's 


Feesten in steeg naast de Gigant

Ook in de steeg naast de Gigant wordt dit jaar een flink feestje gebouwd tijdens Koningsdag! De eerste twee artiesten, die optreden tussen 15.00 en 17.00 uur, worden later bekend gemaakt. Tussen 17.00 en 18.00 uur treedt Son Mieux op, zijn nummer 'Even' werd een 3FM Megahit. Van 19.00 tot 00.00 uur pakt Gigant uit met het mooie feestje Zer00's Heroes.

Programma steeg
10.00 – 14.00 Kinderprogramma
15.00 – 15.40 Cynbel
16.05 – 16.45 Waltzburg
17.10 – 18.00 Orange Grove
19.00 – 00.00 Zer00’s Heroes
 


Livemuziek op het Leienplein

Op het Leienplein kun je vanaf 15.30 genieten van livemuziek van diverse artiesten. Voor een drankje hoef je niet lang in de rij te staan: op het plein staat namelijk een buitenbar waar je versgetapte biertjes, fris en meer.

Programma Leienplein

14.00 - 00.00 uur

 • De Feestmeesters
 • De Foppers
 • Dj Giel

Knallen in de Kapelstraat

Jawel, ook de Kapelstraat pakt uit met een feest! Verwacht diverse dj's die de meest uiteenlopende fijne platen draaien. In de Kapelstraat beginnen ze om 13.00 uur en gaan ze door tot diep in de avond. En de toegang? Die is hartstikke gratis. Bekijk hieronder het programma.

Programma Kapelstraat

 • 15.00 - 17.00 uur - lokale DJ's
 • 16.00 uur - De Foppers
 • 17.00 - 00.00 uur - lokale DJ's

Nederlandstalig in de Markstraat

Vanaf het podium in de Marktstraat word je van 14.00 tot 21.00 uur getrakteerd op verschillende Nederlandstalige optredens. Dat wordt meeblèren!

 • Janus Hoekstra
 • Bjorn Klok
 • Chris Sparrow
 • Patries

Lokaal talent op het Raadhuisplein

Op het Raadhuisplein kun je in de middag genieten van liveoptredens van lokale artiesten.

Koningsdag in de cafés

Ook in de vele cafés die de binnenstad rijk is kun je er één proosten op de koning. Bekijk het aanbod!


Sport & Spel in het Beekpark

Het Beekpark is op Koningsdag de vaste locatie voor sport, spel & leuke activiteiten voor kids. Van 10.00 tot 17.00 uur brengt DJ André met zijn Drive-in-Show de beste hits ten gehore en er is een heus voetbaltoernooi waaraan je kunt deelnemen. Bij de stand van Active Fit Sportcenter Apeldoorn kunnen teams zich aanmelden. De winnaars van het toernooi gaan naar huis met de felbegeerde beker!

Uiteraard zal deze zesde Koningsdag in het Beekpark ook weer met veel leuke en sportieve attracties worden ingevuld. Er is voor elke leeftijd wel wat leuks te doen om je die dag kostelijk te vermaken. De attracties zijn van 10:00 uur tot 17:00 uur opengesteld voor het publiek. Denk aan:

 • Capoeira
 • Klimberg IJsberg
 • Megarun Survivalbaan 
 • Giant rollertubes (nieuw met Koningsdag!)
 • Bungee Trampoline
 • Kamelenbaan
 • Springkussen Zeewereld
 • Springkussen Kasteel
 • Boksen
 • Spijkerbroek Hangen
 • Touwtrekken

 


Oranje-Nassau Paviljoen

Het ACEC-gebouw wordt in 2019 tijdens Koningsdag omgedoopt tot ‘Oranje Nassau Paviljoen’. Dit jaar zal het accent zal liggen op de historie van de relatie tussen Apeldoorn en ons Koningshuis. De Vereniging Oud Apeldoorn richt daarover een tentoonstelling in. 

Om 13:00 uur slaat dit jaar de wethouder de heer J. Joon het houten biervat aan onder begeleiding van het Matrozenkoor Apeldoorn als aankondiging van de afsluiting van de hulpactie ‘Kunst & Cultuur Estafette Sint Maarten’ voor de slachtoffers van de orkaan Irma. Tussen 10.00 en 17.00 uur is er voor de kids een sneak preview van van de musical 'Alice in Spiegelland' en kunnen ze tussen de tentoonstelling door oud Hollandse spelletjes spelen uit de tijd van prinses Wilhelmina op Paleis het Loo.

Bekijk het muziekprogramma hieronder.

D-Jane Jackie

Deze dame is zowel DJ als zangeres en is op Koningsdag de hele dag de muzikale gastvrouw bij het Oranje Nassau Paviljoen. Met haar fantastische vocals brengt zij heerlijk rustige, of uptempo lounge muziek.

Tijd optredens: 11.00 - 12.00 uur, 12.45 uur - 13.00 uur, 14.30 - 14.45 uur, 15.45 - 16.00 uur, 16.45 - 17.30 uur

YourS

Een viermansformatie bestaande uit Richard Joris, Ray ter Riet, Armand Spee en Rutger Kokke, dat een semi-akoestisch repertoire speelt. YourS brengt zowel covers als eigen nummers in een mix van soul, funk, blues en rock.

Tijd optredens: 12.00 - 12.45 uur en 13.45 - 14.30 uur

Marvin & Pip

Een ervaren en enthousiast stel dat elkaar muzikaal gevonden heeft bij de Voice of Holland. Met de funk en soul invloeden van Marvin en de pop en country invloeden van Pop vormen ze samen een veelzijdig duo.

Tijd optreden: 15.00 - 15.45 uur


Ben je benieuwd welke activiteiten er nog meer in Apedoorn zijn tijdens Koningsdag? Bezoek dan de website van UitinApeldoorn. Ook het vervoer en de bereikbaarheid naar de binnenstad kun je er terug vinden.

 

 

Meer events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!