Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Alles over De Klimaatstraat in de Apeldoornse binnenstad

Het klimaat verandert. En zeker in bebouwde gebieden zoals de binnenstad wordt het steeds een beetje warmer. Ook een bijkomend aspect van klimaatverandering is extreem weer, denk bijvoorbeeld aan harde regenbuien met veel water in korte tijd. En dat water kan lang niet altijd even goed weglopen. In de binnenstad is de afgelopen tijd hard gewerkt aan het anders inrichten van de Marktstraat en de Beekstraat. Niet alleen om deze straten aantrekkelijker te maken voor ondernemers en bezoekers, maar ook om beter om te gaan met het veranderende klimaat. En onlangs zijn alle werkzaamheden rondom dit project afgerond. De hoogste tijd om eens onder de loep te nemen wat er allemaal is gebeurd!

 

Over de Klimaatstraat

‘De Klimaatstraat’ wordt gevormd door de Marktstraat en Beekstraat in het centrum van Apeldoorn. Dit zijn straten die een kleurrijk verleden kennen maar langzaam maar zeker zijn doodgebloed. De winkels en horeca waren tot een tijdje terug grotendeels verdwenen en het straatbeeld was treurig en verlaten. Samen met ondernemers besloot de gemeente dat dit anders moest. Geïnspireerd door de vele kansen in de straten en uitgedaagd door wat anders moet in het huidige en toekomstige klimaat ontstond een plan: De Klimaatstraat.


Wat zie je in de straten?

Marktstroom

In de Markstraat is de Markstroom aangelegd. Dit waterloopje loopt vanaf de kruising Markstraat en Beekstraat tot aan de kruising Deventerstraat en Marktplein. Door de Markstroom stroomt het overtollige grondwater dat uit de parkeergarage gepompt wordt. Daarnaast vangt het regenwater op. De Markstroom loopt af richting de Beekstraat. Daar wordt het opgevangen in een ontvangstbak onder de grond. Hier wordt het gereinigd en stroomt het weer terug naar het begin van de Markstroom. Leuk detail: in de Marktstroom zijn tekeningen van de Beekprik te zien, een zeldzaam visje dat zwemt in diezelfde Grift. 

 


Een ondergrondse wateropslag

Soms is er meer water dan door de Markstroom heen kan stromen. Dit water wordt dan opgevangen in een speciaal aangelegde cisterne, een ondergrondse wateropslag. Deze opslag kan maar liefst 200.000 liter (!) regenwater opslaan. En als het lange tijd droog is, krijgen bomen en planten in de binnenstad water uit deze opslag. De cisterne draagt de naam 'Kristalbron'.


Grifthof

Even uitrusten langs het water en dat middenin de stad. In de Grifthof is dat mogelijk. Door het herstellen van nog een stukje Grift en de aanleg van een wadi is een groene oase gemaakt, goed voor mens en natuur. Een wadi is een stuk groen waar regenwater wordt opgevangen en in de grond kan zakken. De wadi loopt door naar de Grift.

Markthof

Dit groene park middenin de Marktstraat is eind 2018 aangelegd. Dit park maakt dit stuk van de stad een stuk groener. De beplanting biedt verkoeling en zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Voor insecten en vogels biedt het park voeding, rustplekken en nestmateriaal. De planten dragen dus bij aan een betere biodiversiteit. Voor bezoekers van de stad is het een heerlijk plekje om even te zitten in de schaduw. En als je er binnenkort doorheen loopt neem dan even de tijd om het gedicht te lezen dat je vindt op de afvoergoten op de grond.


Groene gevels en plantenbakken

Samen met bewoners en ondernemers uit de straten heeft Gemeente Apeldoorn de straten groener gemaakt! Wil jij ook in jouw buurt meer groen? Check dan www.apeldoorn.nl/groeninitiatief.

Spelen

Enthousiaste kinderen die spelen met water op een coole speelplek. Dat vind je in de Klimaatstraat, want in deze straten is alle ruimte voor ontspanning en plezier. Ter hoogte van de Markthof komen speeltoestellen in het water. In de binnenstad zijn niet veel plekken waar kinderen kunnen spelen, dus het werd hoog tijd dat daar verandering in kwam. De speeltoestellen in de Marktstroom zijn daar een begin van.

Historische gevels

In deze twee oude straten zitten veel historische gevels verstopt. Niet allemaal in goede staat. Maar samen met eigenaren van de panden proberen is geprobeerd daar verandering in te brengen. Zo zie je de gevel van het oude Leger des Heils pand prachtig in het straatbeeld terug en is de grote gevel van het voormalig bankgebouw met origineel keramiek door de eigenaar hersteld. Het gevelfonds van de gemeente Apeldoorn ondersteunt hierin. 

Meten is weten

Om te zien of het ook echt koeler wordt in de Marktstraat, wordt de temperatuur gemeten. Dit wordt gedaan door sensoren die verbonden zijn aan het LoRa-netwerk. Met dit netwerk kan data gemakkelijk verstuurd worden en centraal worden gelezen. In de Marktstraat en Beekstraat zijn acht sensoren opgehangen aan lantaarnpalen en gevels. Er worden ook sensoren op andere plekken in de stad gehangen, om het verschil te meten. Dat meten gebeurt door het burgeninitiatief Apeldoorn in Data. Via deze link kun je meekijken met de meest actuele gegevens.

Denk over het binnenstad-dashboard!

Wordt de Marktstraat minder warm nu de Marktstroom er ligt? Helpt het vergroenen van de binnenstad? Welk effect hebben elektrische bussen op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast? De bovengenoemde sensoren in de binnenstad geven antwoord op die vragen. Deze metingen deelt de gemeente graag op een binnenstad-dashboard, zodat iedereen ’t kan zien. En daarover kun jij meedenken!

Wat zou jij op ‘t dashboard willen zien? En hoe geven we dat vorm? Bespreek het woensdag 26 mei van 19.30 tot 21.00 uur (online), samen met andere Apeldoorners die wonen, werken of genieten in de binnenstad. Want de stad, die maken we samen! Geef je vóór 21 mei op via binnenstad@apeldoorn.nl Meer informatie >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!