Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Jazzfestival Generations

Zaterdag 18 september 2021 | Theater Orpheus

 

Op zaterdag 18 september 2021 vindt in Orpheus de derde editie van het jazzfestival Generations plaats. Hét festival dat laat zien en horen dat jazz in 2021 springlevend en veelkleurig is. Op de derde editie zijn zowel jonge talenten als gevestigde namen te zien bij Orpheus. Alle generaties zijn vertegenwoordigd in zowel artiesten als publiek. Met slechts één ticket kun je genieten van een hele dag vol jazzoptredens van verschillende jazzformaties, in verschillende stijlen, op meerdere podia binnen Orpheus. Generations is gegarandeerd een unieke ervaring! En natuurlijk wordt heel Orpheus omgetoverd tot een feestelijk festivalterrein waar je niet alleen van de mooiste muziek kunt genieten, maar ook de inwendige mens komt aan zijn trekken.


Kaartverkoop & info


Aftermovie 2020

 

Line-up 2021

Het festival heeft inmiddels de volledige bekend gemaakt, met onder andere de artiesten Matt Bianco & New Cool Collective en Marjorie Barnes & The Millennium Jazz Orchestra die het hoofdpodium zullen betreden. Deze en meer fantastische artiesten zullen de vijf live podia van 15.30 uur tot na middernacht vullen. De volledige line-up vind je hieronder.

Majorie Barnes & The Millennium Jazz Orchestra

De Amerikaanse zangeres Marjorie Barnes is vastbesloten de pareltjes uit de jazz te laten weerklinken in Orpheus. De New Yorkse verzorgde het voorprogramma van Frank Sinatra in het Concertgebouw in Amsterdam en verblijft sinds de jaren ’80 voor de liefde in Nederland. Samen met The Millennium Jazz Orchestra gaat ze er voor zorgen dat we de traditionele jazz niet vergeten. The Millennium Jazz Orchestra bestaat uit musici uit diverse windstreken maar heeft Deventer als thuisbasis. Ze hebben een groots verleden met gastsolisten. Denk daarbij aan, Benny Golson, Kenny Wheeler, Toots Thielemans, New York Voices, Eric Vloeimans, The Four Freshmen. Maar in Orpheus dus met de fantastische zangeres, Marjorie Barnes.


Matt Bianco & New Cool Collective

De legendarische Brit Matt Bianco en de swingende Nederlandse formatie New Cool Collective van bandleider en saxofonist Benjamin Herman bundelen hun krachten tijdens Generations. Met hun gezamenlijke interesse voor latin, soul, R&B en jazz kunnen zij niet wachten om de Hanoszaal in Orpheus plat te spelen. Naast nieuw werk, zullen ook de grote hits van Matt Bianco gespeeld worden zoals “Get out of your lazy bed”, “Half a minute”, “Whose side are you on” en “Don’t blame it on that girl”.

 


LOUW

Bezoekers van Generations zullen door het nieuwe kwartet LOUW een energieke combinatie van jazz en lyrische hiphop om de oren krijgen. Elk optreden speelt het kwartet, Lourens van der Zwaag (trompet/flugelhorn), Ike van Bergen(toetsen), Mischa Voeykov (basgitaar) en Said Vroon (drums), met een andere gastsolist. Op 18 september sluit saxofonist Paul van de Calseijde bij hen aan. 


Aviv Noam Quartet

De voorzitter van de vakjury, Marius Beets, motiveerde het namens de jury als volgt: Aviv Noam Quartet belichaamt een gezamenlijke creativiteit. De musici schrijven en spelen zij aan zij een energiek en sprankelend repertoire.  Op het podium staan zij ver boven hun eigen noten en wordt er samen echt muziek gemaakt. Een lekker eigenwijs bandje met persoonlijkheden, attitude, mooie noten en spannende vormen.


Blue Sands ( Esther van Hees & Reindert Kragt)

Stem en bas: een spannende, intieme combinatie. De schoonheid van dit jazz/pop duo ligt in diens eenvoud. Blue Sands bewijst dat je met een stem en een bas een sterke basis kunt creëren voor een lied waarbij het verhaal alle aandacht krijgt. Hun karakteristieke sound laat ruimte voor stilte. De sound van Blue Sands werd in recensies reeds omschreven als: eigenaardig, filmisch, dromerig, droevig en eigenzinnig. Blue Sands speelt naast veel eigen werk ook bewerkingen van muziek die hun inspireert. Hun inspiratie? Disney songs, 90's grunge, jazz standards, klassieke muziek en nog veel meer. 


The Bop Collective

The Bop Collective is an octet influenced by Jazz Music. The 8 musicians who are part of the ensemble have a very strong relationship with Jazz tradition since they had grown up within Broadway Standards, Swing and Hard-Bop. With this band they show a new vision of this music based in the combination of these influences and  hythmic modulations. The repertoire is formed by original music and arrangements which have really singables melodies.


Robert Koemans (CROSS)

De Rotterdamse pianist/componist Robert Koemans verdiende zijn sporen als side-man en bandleider
van Coal Harbour. Met die band presenteerde hij eerder in De Doelen zijn eerste wapenfeit als componist: het goed ontvangen debuut JOLT. Jazzism schreef over de plaat: “Koemans toont zich een uitstekend arrangeur en een interessante componist. Ongetwijfeld komt er nog meer moois van hem.” En dat moois is er gekomen. In 2020 presenteerde Koemans in een vol LantarenVenster CROSS, zijn eerste project onder eigen naam.


Jennie Lena

Jennie Lena ‘stands out!’. Ze is een eersteklas vocalist & live performer en groeide op met een rijk pallet aan muzikale stijlen: Soul, Rhythm & Blues, Gospel en Funk. Ze sloot deze stijlen in haar hart en dat hoor je onmiskenbaar terug in haar stem en haar manier van songwriting. Leven, dood, eigenwaarde, moederschap, liefde en de constante strijd tussen pijn en hoop zijn de ingrediënten van haar songs en daarmee zingt dit natuurlijke podiumbeest recht je hart binnen. Jennie verrast haar publiek keer op keer met haar rauwe, Amsterdamse flair en humor.


Lucas Santana 5tet

Lucas Santana is een rijzende ster in zowel de Nederlandse als de Braziliaanse jazzscene. De saxofonist speelde al met Jazz Orchestra of Concertgebouw en het Metropole Orkest en verovert de laatste tijd de podia met zijn eigen groep. Dit voorjaar verscheen het album Reflections dat hij opnam met zijn eigen kwintet. Op energieke wijze combineert de jonge Braziliaan die sinds 2015 in Nederland woont Braziliaanse samba-jazz, met bossa nova en hardbop. Het leverde hem een selectie op voor Keep An Eye Records en een vermelding in het fameuze Amerikaanse jazztijdschrift Downbeat.


Peter Beets Electric Band

De intrede van de elektrische piano Fender Rhodes was een halve eeuw geleden goed voor een kleine aardverschuiving in de muziekwereld. Het typerende, warme geluid verschafte zich direct een centrale plaats in de popmuziek, maar ook jazzmusici gingen volop experimenteren met de nieuwe klankmogelijkheden. Peter Beets speelt samen met onder meer trompettist Ruud Breuls kenmerkende composities uit die tijd, met werk van Herbie Hancock en Freddie Hubbard in de hoofdrol. Zijn elektrische band staat garant voor swingende grooves en samenspel en improvisaties op het hoogste niveau.


Red Light Jazz Society

De Red Light Jazz Society is een jonge en energieke bigband. De groep bestaat uit achttien muzikanten afkomstig uit alle windstreken van Nederland die elkaar hebben gevonden in Amsterdam. Begonnen als een studieproject van Dave Vreuls en Guus Janssen heeft de Red Light Jazz Society zich de afgelopen jaren ontpopt als een professioneel orkest. Als eerbetoon aan de stad en als herinnering aan de momenten waarop de band na afloop van repetities nog wat ging drinken op de Wallen is het orkest vernoemd naar deze roemruchte wijk. Alle mogelijkheden van het rijke kleurenpalet van de bigband worden benut. In 2021 brengt de Red Light Jazz Society brengt haar debuut-cd uit. Dit album zal bestaan uit muziek geschreven, gearrangeerd én gespeeld door leden van het orkest.


Willem Romers - In Contrast

“In contrast” is het nieuwe project van drummer / componist Willem Romers. Na heel wat podiumkilometers te hebben gemaakt met o.a. Kika Sprangers en Coal Harbour is het nu tijd voor zijn eerste project onder zijn eigen naam.

De muziek laat extreme contrasten die we allemaal tegenkomen in het dagelijks leven tot de verbeelding spreken. Stilte – chaos, licht – donker, toekomst – verleden, eenvoud – complexiteit. Het resultaat is een bijzondere afwisseling van elektronische soundscapes, melancholische composities, energieke grooves en verstilde,  tijdloze momenten.


Soulidarity

De band van de jonge Apeldoornse drummer Lionel Kistemaker, mag op het Apeldoornse jazzfeest dat Generations is, niet ontbreken. Deze groep jonge muzikanten, afkomstig uit heel Nederland, deelt de passie voor muziek. Zij hebben elkaar ontmoet tijdens jamsessies en op het Prinses Christina Jazz Concours in 2018. Zij vertegenwoordigen de jongste generatie op het festival. De meesten studeren nog aan een muziekvakopleiding. Soulidarity speelt niet alleen rake jazznoten, maar maakt ook uitstapjes naar funk, gospel en soul, zoals hun naam al doet vermoeden. Ze spelen graag werk van hun helden zoals Shaun Martin, Bill Laurence en Snarky Puppy. Laat je meevoeren door swingende muziek, jeugdig enthousiasme en een flinke portie talent. De band bestaat uit: Noa Yates (zang), Kavin Zhao (toetsen), Thijs Jansen (gitaar), Arthur Spanauf (bas), Dion Hoorn (saxofoon) en Lionel Kistemaker (drums).


Tijn Wybenga & AM.OK

In 2018 startte BIMHUIS Productions en componist Tijn Wybenga een meerjarige samenwerking met als doel de sound van de nieuwe jazz generatie te ontdekken. Dit was de geboorte van de groep AM.OK, wat Amsterdams Modern Orkest betekent. Een 14 koppige band met 4 strijkers, 4 blazers en live electronics. AM.OK’s muziek ligt op het kruispunt van modern klassiek, jazz en elektronisch.


Tijs Klaassen Quintet

De muzikanten van het Tijs Klaassen Quintet zijn naast musicus ook actieve componisten, op het podium benaderen zij de composities van de bandleider Tijs Klaassen dan ook meer als ‘co-writer’ dan als louter uitvoerder. 

Inspiratie halen zij zowel uit de ideeën van Europese componisten van begin vorige eeuw, als uit de energie van de hedendaagse New Yorkse jazzscene. Hun debuutalbum 'Clavius' is inmiddels al 1,5 jaar uit – zonder daar veel live van gespeeld te kunnen hebben. Daar komt nu verandering in.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!