Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

In gesprek met Gert-Jan Schilder van Kaldi

Over duurzame koffie en het Rainforest Alliance keurmerk

Koffie, thee, verse bonbons en ander zoetwaar, koffiemachines en alles wat je nodig hebt om een heerlijk bakje koffie te zetten… bij Kaldi in Apeldoorn vind je het ongetwijfeld. Deze luxe koffie- en thee speciaalzaak gecombineerd met een lunchroom en fijn terras wordt gerund door Gert-Jan Schilder. Op een druilerige dinsdagmiddag spraken wij met hem en gingen we dieper in op de verschillende soorten (h)eerlijke koffie die hij verkoopt.

 


Het is alweer 17 jaar geleden dat Kaldi het pand aan de Paslaan 2 van ijssalon La Venezia overnam. “Op 1 november zit Kaldi hier 17 jaar en op 1 december heb ik de zaak al weer 6 jaar”, vertelt hij trots. De verschillende koffiespeciaalzaken en lunchrooms in de binnenstad ziet hij naar eigen zeggen als fijne collega’s. Gert-Jan: “Het mooie van de formule van Kaldi in Apeldoorn vind ik de combinatie van horeca en retail, dat gaat gewoon heel goed samen. Hierdoor hebben we de hele dag door aanloop. Of het nou iemand is die even rustig een kopje koffie wil drinken of iemand die een espressoapparaat wil kopen, er is altijd wel iemand in de zaak“. 


"Wat veel mensen niet weten", vertelt Gert-Jan, "is dat je bij aankoop van een machine een jaar lang gratis koffie krijgt." Bij zowel particulieren als zakelijke klanten biedt hij altijd aan om de machine thuis af te leveren. “Het leuke daarvan is dat het gek kan lopen. Jij en ik kennen elkaar niet, je komt de winkel binnen, koopt een koffiemachine en vervolgens sta ik ’s avonds bij jou in de keuken de machine in te stellen. Ik word eigenlijk altijd gastvrij ontvangen en het is enorm leuk om die persoonlijke touch toe te voegen aan de aankoop van een product.”, glundert hij. 

 

In de winkel worden vijf verschillende soorten koffie met het Rainforest Alliance keurmerk verkocht. Dit topkeurmerk zorgt ervoor dat er in het gehele proces van de totstandkoming van koffie geen bossen worden gekapt, er rekening wordt gehouden met het menselijk welzijn en natuurlijke hulpbronnen worden behouden. Gert-Jan: “Er zijn zeker mensen die speciaal voor deze koffie herhaaldelijk terugkomen, die mensen kopen het echt uit milieuoverwegingen. Maar ook omdat het koffie is van goede kwaliteit die ook nog 'ns lekker is natuurlijk.”

 


Daarnaast verbindt Kaldi zich sinds dit jaar aan Project Waterfall. Met dit project worden sanitaire voorzieningen, schoon drinkwater en onderwijs gerealiseerd in de gemeenschappen in Ethiopië waar koffiebonen worden geteeld. De keuze voor Ethiopië is bewust gemaakt: dit is waar Kaldi oorspronkelijk vandaan komt. Gert-Jan: "Bij elke aankoop van één van de zes verschillende soorten Ethiopische specialty coffees gaat €0,50,- naar Project Waterfall. Je kunt ook direct doneren als je dat wilt."

 

“Het leuke aan mijn baan vind ik dat het enorm afwisselend is", vertelt hij lachend. "Het ene moment ben ik op pad voor zakelijke acquisitie, het andere moment heb ik een persoonlijk gesprek met een klant in de winkel, daarna adviseer ik een klant wat voor koffieapparaat het beste bij hem past en aan het eind van de dag sta ik bij een klant in de keukenkastjes te graaien”. 

 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!