Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Green Week

Zaterdag 5 t/m zaterdag 12 oktober 2019 - Apeldoorn Binnenstad

Er gebeurt van alles in de binnenstad van Apeldoorn op het gebied van mode, vervoer, winkels, horeca en activiteiten. Maar hoe maakt Apeldoorn zich zichtbaar op een frisse manier als duurzame stad bij het winkelende en ondernemende publiek? Dit jaar is de tweede editie van de Green Week van zaterdag 5 t/m zaterdag 12 oktober. Gedurende deze week staat alles in de binnenstad in het teken van duurzame initiatieven en verantwoord ondernemen.
 
 

Programma

VegaVrijdag driegangendiner met gastpreker

Vr 4 oktober | Klein Berlijn

Als aftrap van de Green Week organiseert VegaVrijdag op vrijdag 4 oktober een heerlijk vegetarisch of vegan driegangendiner bij restaurant Klein Berlijn. Als aanvulling op het diner is Henriette Prast deze avond als gastspreker aanwezig. Zij is econome professor en gaat dieper in op het eten van vlees en het omdraaien van de norm. Wil je hier meer over weten? Of gewoon heerlijk genieten van een duurzaam diner met een gezellig gezelschap? Meld je aan door een mail te sturen naar informatie@vegavrijdagrestaurants.nl. Het driegangendiner kost € 30,- euro per persoon. Meer informatie >>

Adres: Hoofdstraat 34


Fashion@Korenstraat

Za 5 oktober | Korenstraat

Op zaterdag 5 oktober staat de Korenstraat geheel in het teken van fashion! Op de groene loper maak je kennis met de nieuwste modetrends van het seizoen tijdens de gratis toegankelijke fashionshows om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Tijdens de shows hoor je meteen wat de modellen dragen én bij welke winkel je de items kunt scoren. Van kleding en tassen tot brillen en andere accessoires! Een dj zorgt de hele dag voor heerlijke muziek, ladyspeaker Maureen van Haaren vertelt je precies wat de modellen dragen en bij deelnemende winkels staan lekkere hapjes en drankjes klaar. Get the perfect winter look!

Groene binnenstad
Op 5 oktober kun je ook je steentje bijdragen aan een groenere binnenstad. Voor elk kopje koffie dat er deze dag wordt genuttigd bij Doppio Espresso Apeldoorn in de Korenstraat, draagt Centrummanagement Apeldoorn namelijk € 1,- bij aan de vergroening van de Korenstraat. Want meer in de groen in de stad willen we allemaal!


Green perslunch

Do 10 oktober | Klein Berlijn

In het kader van de Green Week organiseert Centrummanagement Apeldoorn een verantwoorde perslunch bij Klein Berlijn. Tijdens de lunch wordt de pers bijgepraat door de gemeente Apeldoorn en centrummanager Hella Soethof over hoe Apeldoorn zich op de kaart zet als duurzame stad en welke plannen er liggen voor in het centrum. Aansluitend aan deze lunch verzamelen diverse partijen die betrokken zijn bij de binnenstad om een speciale ambitie m.b.t. het verduurzamen van de stadslogistiek vast te leggen. De perslunch is alleen toegankelijk voor uitgenodigde pers!


Inspiratietour Veluwse Streekproducten voor horecaondernemers

Wo 9 oktober | Diverse locaties

Binnen de Green Week die Centrummanagement Apeldoorn organiseert, wil KHN Apeldoorn Apeldoornse horecaondernemers graag informeren over wat de Veluwe allemaal voor moois te bieden heeft op het gebied van streekproducten. Want duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker om onze aarde te beschermen, en dat kunnen horecaondernemers o.a. doen door lokaal in te kopen. Tijdens de inspiratietour bezoeken de ondernemers de pluktuin van Van der Valk de Cantharel, Boerderij de Kolke en Intens, het restaurant van Thermen Bussloo. Bent u horecaondernemer en wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuur ons een mail >>


Rondleiding Klimaatstraat

Do 10 oktober | Marktstraat

De Marktstraat wordt een klimaatstraat. Donderdag 10 oktober geven twee projectleiders een kijkje in de plannen. Hier kan je bij zijn! In de Marktstraat wordt op dit moment hard gewerkt aan de Marktstroom. Eerder dit jaar is al begonnen met het plaatsen van gevelbeplanting. Deze maatregelen zorgen er straks voor dat het op warme dagen minder heet wordt in de Marktstraat en dat water beter afgevoerd kan worden.

Donderdagavond 10 oktober geven twee projectleiders een presentatie over en een rondleiding door de Marktstraat. Zij vertellen alles over de maatregelen die van de Marktstraat een klimaatstraat maken. De presentatie start om 19.00 uur en duurt, inclusief de rondleiding, een half uur. Aanmelden >>


Green Docu day

Do 10 oktober | ReShare Store

Er zijn tal van mooie documentaires gemaakt waardoor je wordt geprikkeld na te denken over de gevolgen van klimaatverandering voor de wereld. Wat voor impact heeft de opwarming van de aarde op ons als mens? En wat voor maatregelen kunnen we nemen in ons dagelijkse leven om deze klimaatverandering tegen te gaan? In de ReShare Store worden op donderdag 10 oktober van 10.00 tot 18.00 uur instore diverse documentaires getoond om het gesprek op gang te helpen, om je te inspireren om duurzaam te leven en na te denken voordat je een aankoop doet.

Adres: Brinklaan 134


Theatervoorstelling 'Onderweg'

Op donderdagmiddag 10 oktober kun je in CODA Museum de gratis toegankelijke theatervoorstelling 'Onderweg' bijwonen. Theatermaakster Mareille Labohm is een stadsmens, dromend van een groen- en energieneutraal leven.Na 31 jaar in de stad maakte ze een zoektocht door Europa naar de mogelijkheid om een zelfvoorzienend leven te leiden.

In haar theatervoorstelling nemen zijzelf en gitarist Frans Stukke je aan de hand van ook filmbeelden mee op die reis. Hiermee vraagt zij aandacht voor duurzaamheid en doet ze direct en indirect een appèl op je bewustzijn. Deze voorstelling is een initiatief is van Mondial Apeldoorn om de Eerlijk Winkelen-route in Apeldoorn te promoten. Op donderdag 10 oktober zijn er twee voorstellingen:

  • een voorstelling om 16:00 - bestemd voor het algemeen publiek 
  • een voorstelling om 18:00 - bestemd voor de EerlijkWinkelen Apeldoorn ondernemers (plus partner) en het algemeen publiek

Gratis toegang! De voorstelling duurt ongeveer een uur. Locatie: CODA Museum aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Aanmelden >>


Fashion Repaircafé

Za 12 oktober | ReShare Store

Zit er een gat in je favoriete spijkerbroek? Is er een knoopje losgeraakt van je lievelingsjas? Op zaterdag 12 oktober kun je met je kapotte of oude kleding terecht in het Fashion Repaircafé in de ReShare Store in de Brinklaan. Naast dat er een aantal mensen aanwezig zijn die je kledingstukken kunnen oplappen, wordt je ook aangespoord zelf aan de slag te gaan met je favoriete kledingstuk zodat deze na afloop weer jaren mee kan. Dat geeft niet alleen veel voldoening, maar pakt ook positief uit voor de wereld én je portemonnee! Van 14.00 tot 16.00 uur. 

Adres: Brinklaan 134


Meer Green Week

Even spieken tijdens Open Huis Energiepunt

Tijdens de Green Week is er ook een exclusieve sneak preview van het Energiepunt (eerder Energiewinkel genoemd). Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de inrichting in het voormalige pand van de Kijkshop op de hoek van de Paslaan en de Hoofdstraat. De entree wordt nog verbouwd zodat ook aan de buitenkant duidelijk is waarvoor je hier terecht kunt. Het energiepunt wordt een plek waar je kunt zien en ervaren hoe een warmtepomp werkt. Of hoe je vloerverwarming aan kunt leggen. Het Energiepunt opent eind dit jaar zijn deuren en wordt begin volgend jaar officieel geopend. 

Ben je nieuwsgierig en kan je niet wachten? Tijdens de Green Week kun je alvast even spieken bij het Energiepunt. Op donderdag 3 oktober is er tussen 17:00 en 21:00 een open huis en kun je zien hoe de werkzaamheden vorderen. De medewerkers van het Energiepunt vertellen je dan graag meer over de winkel en wat je hier in de toekomst kunt komen halen.


Groen leven en ondernemen in de binnenstad

De binnenstad is volop in beweging en er zijn steeds meer duurzame initiatieven en producten in de binnenstad te vinden. Maar waar in de binnenstad kun je nou ’t beste een verantwoord kopje koffie drinken? En wat zijn de leukste adresjes om tweedehands te shoppen? Tijdens de Green Week vertellen we extra veel over de groene kant van de ondernemers in de stad. Zo inspireren we elkaar en zorgen we er samen voor een nog groener Apeldoorn!

Wil je ons tippen over een prachtig product dat op een eerlijk manier tot stand gekomen is of wil je ons informeren over een duurzaam initatief in de binnenstad? Laat het ons weten >>


Gratis quickscan voor horecaondernemers

Als het om verduurzaming gaat, weten veel horecaondernemers niet waar te beginnen en worden ze eerder geremd dan gestimuleerd door de enorme overvloed aan informatie die op hen afkomt. In het kader van de Green Week helpt de gemeente Apeldoorn hen hier graag bij. Door middel van een kosteloos oriënterend gesprek wordt geïnventariseerd waar de behoeftes liggen op het gebied van verduurzaming. Op basis hiervan kan de gemeente hen adviseren over welke stap(pen) zij als horecaondernemer kunnen zetten om hun onderneming te verduurzamen. Dit kan een verlichtingsscan zijn, subsidieadvies, maar ook een isolatieadvies of volledige doorrekening van een businesscase voor isolatie of zonnepanelen.


Ontdek de EerlijkWinkelen-route

Waar vind je kleding, cadeaus en alle andere dingen die je nodig hebt in Apeldoorn die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? EerlijkWinkelen Apeldoorn wijst je de weg! De stichting Mondial heeft in Apeldoorn alle winkels in kaart gebracht waar producten worden gebruikt of verkocht die gemaakt zijn met respect voor mens én milieu. De EerlijkWinkelen Route wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Meer informatie >>


 

Meer events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!