Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

De ‘geheime’ Prinsengang

Het Koninklijk verleden van het smalste steegje van de binnenstad!

 

Iedere stad heeft verborgen plekken, zo ook de Apeldoornse binnenstad. Slechts enkelen kennen het bestaan van de Prinsengang: een supersmal steegje dat het Raadhuisplein en de Deventerstraat met elkaar verbindt.

 

Van pad naar steeg

Vroeger was de Prinsensteeg een pad tussen de tuinen en diende het als route voor stadhouders, prinsen en prinsessen om naar de Mariakerk te gaan, die in de 18e eeuw op het huidige Raadhuisplein heeft gestaan. Dit pad werd later een steeg en sinds 1915 heet het de ‘Prinsengang’. Je kunt naast Café het Oude Huis aan de Deventerstraat de steeg doorlopen om vervolgens uit te komen bij restaurant Jules Verne aan het Raadhuisplein.

 

Prins Hendrik

Sluiproute

Nooit geweten of gezien? Je bent niet de enige. Dit steegje zit zelfs zo goed verborgen dat het gerucht gaat dat de overgrootvader van Koning Willem-Alexander, Prins Hendrik, de steeg gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg. 

Kunst in de Prinsengang

In 2015 is deze historische verbinding in de binnenstad opgefleurd met een kunstwerk ontworpen door Bas Fontein in opdracht van Comité KunstwerkT. Apeldoorner Fontein is bij het ontwerp uitgegaan van het verhaal van Prins Hendrik, die destijds een behoorlijk uitbundig leven leidde. Hij hield van jagen, stond bekend om buitenechtelijke kinderen en maakte schulden. In zijn leven maakte hij geen verstandige keuzes, maar hij gokte. Daarom heeft Fontein als symbool een aantal lichtbakken van vensters van fruitautomaten gemaakt die je nu boven je hoofd ziet als je de Prinsengang bewandelt, zodat je kunt zien welke gokken prins Hendrik waagde in zijn leven.


Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!