Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Alles over de Notenkrakerrrr

Als je geregeld de fietsenstalling naast ACEC, het uitgaansgebied op het Caterplein of de bioscoop bezoekt, ben je er ongetwijfeld wel ‘ns langs gelopen. In de Museumpassage (steeg tussen de Roggestraat en het Caterplein) sta je vanaf zaterdag 12 september oog in oog met een mythisch wezen: de Notenkrakerrrr. Een bijzonder kunstwerk gemaakt door kunstenaars Dedden & Keizer/Spacecowboys.

Half eekhoorn, half jongen

De Museumpassage wordt omringd door plezier: lekker uit eten, filmpje kijken, expositie bekijken, bijeenkomst bezoeken of naar een voorstelling of feestje. Toch is de plek zelf niet verrassend, een beetje rommelig zelfs. Dat kan anders. Dus ging Gemeente Apeldoorn samen met ACEC en met alle partijen in de buurt om tafel. Samen bespraken ze de wensen en gingen ze op zoek naar geschikte kunst op deze plek.

Het resultaat daarvan is De Notenkrakerrrr. Stal je je fiets regelmatig in de fietsenstalling naast ACEC, dan kun je inmiddels niet meer omheen. Hij is half eekhoorn, half jongen van 8 jaar oud. Ontspannen kijkt hij om zich heen, terwijl hij met één arm op een grote eikel rust. Een sprookjesachtig figuur dat de sfeer oproept van een andere wereld! Daarnaast maakt het beeld natúúrlijk een verwijzing naar het groene aspect van onze stad en omgeving. De keuze voor dit dier in plaats van één van de ‘big five’ van de Veluwe is bewust. De eekhoorn is een echte performer, een acrobaat die de aandacht trekt. Daarom past hij zo goed tussen de kunst- en theaterlocaties rondom de steeg.


Over de kunstenaars

Het kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer staat ook wel bekend onder de naam SpaceCowboys. Veel van hun werken zijn gemaakt voor een specifieke plek in de openbare ruimte. Denk aan rotondes, de entree van een zwembad of een rustpunt in de binnenstad. Vaak verwijzen deze figuren naar de historie van een plek, of naar de functie van een gebouw of locatie. Emotie en beleving zijn de SpaceCowboys belangrijke waarden in het werk. Benieuwd naar hun hele verhaal? Lees het interview met SpaceCowboys van ACEC.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!