Bier en beleving bij Puik Brouwerij
Wie vanaf het begin van de Hoofdstraat naar het Marktplein loopt, komt door de Beekstraat en de Markstraat. Beide straten zijn in de afgelopen jaren grotendeels getransformeerd tot nieuwe hotspot in de Apeldoornse binnenstad. Op de kruising van beide straten vind je een unieke plek: de bierbrouwerij en het proeflokaal van Puik Bieren. Eigenaars Richard Pool en Astrid van der Star zetten er een uniek en groots concept neer.
“Als mensen op ons terras zitten, komen ze niet om zich vol te laten lopen, maar om lekker te zitten en te genieten van mooie bieren. Dát is ook beleving.”
Richard (51) is al 27 jaar fulltime militair. Iets wat hem al 25 jaar in zijn vrije tijd bezig houdt, is het brouwen van mooie bieren. “Ik begon uiteindelijk in 2015 voor mezelf aan de Oude Apeldoornseweg, met een kleine ketel. Heel rustig, maar wel doordacht, met een bedrijfsplan. Mijn droom was toen om binnen tien jaar een plek in de binnenstad te hebben, met brouwerij, proeflokaal en terras. Dat werden er dus vijf.”
Blonde donders en krachtpatsers
In de brouwerij staan acht glanzende tanks, waar duizenden liters bier worden gebrouwen, met namen als ‘Blonde Donder’, ‘Koffiejuffrouw’, ‘Krachtpatser’, ‘Nachtzuster’, en ‘Veteraan’. Het kostte Astrid en Richard een jaar om het pand zo te verbouwen dat het helemaal was zoals ze voor ogen hadden. Astrid runt het proeflokaal, de keuken en het terras en Richard neemt de brouwerij voor zijn rekening. “Ik zit nog wel bij Defensie, maar ik ga minder werken hoor. Het brouwen begon als hobby, maar inmiddels is het meer dan alleen ik. Astrid is erbij gekomen en we hebben een professioneel en toegewijd team om ons heen verzameld.”
Bier en beleving
Je ziet veel dingen van Richard terug als je Puik Bieren binnenstapt. Zo is de schildering van een vrouw met blauwe VN-helm bij de bar niet te missen. “Als je aan de bar zit met 1 van onze 24 tapbiertjes, kijk je zo de brouwerij in. We draaien lekkere rockmuziek en als die anderhalve-meter eraf is, willen we bandjes gaan uitnodigen. Die staan echt te trappelen.” “We willen ook rondleidingen gaan verzorgen door de brouwerij en workshops gaan geven”, vult Astrid aan. “We zitten vol ideeën!”
Lola Cola
Klanten kunnen bij Puik Bieren voor meer terecht dan een biertje: ook lunch en diner worden geserveerd. En veel dingen zijn nét even anders. “Ik ben een aparte vogel, maar dat zijn we bij Puik allemaal”, lacht Richard. “We serveren bijvoorbeeld geen standaard Coca Cola, maar Lola Cola.”
Kwaliteit en smaak
Astrid merkt dat als mensen eenmaal geweest zijn, ze terug blijven komen. Een mix van smaak, kwaliteit en persoonlijk contact denkt ze. “We hebben natuurlijk die mooie bieren, maar we letten ook goed op de kwaliteit van het eten dat we serveren. Een hamburger komt niet van de groothandel, maar die halen we bij slager. We maken ook alles zelf. Misschien kleine dingen, maar die maken de formule van Puik Bieren tot wat ze is.”
Richard: “Als mensen op ons terras zitten, komen ze niet om zich vol te laten lopen, maar om lekker te zitten en te genieten van mooie bieren. Dát is ook beleving. Ik hou er zelf ook van om ergens te zitten waar mensen echt verstand hebben van wat ze doen en er passie voor hebben. Puik Bieren is echt een complete beleving en dat is precies wat we wilden.”
Strijdbaar
Dat strijdbare heeft Richard bij defensie, maar ook zakelijk, zo blijkt na 2020. Puik Bieren was net elf dagen open en kon toen alweer sluiten vanwege de eerste lockdown. “Als militair ben ik van de planning, maar een pandemie is niet te plannen”, blikt Richard terug. “Astrid en ik zijn creatieve ondernemers. We hebben ook hard gewerkt vorig jaar en daardoor hebben we het gered.”