Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Baboe komt kijken!

Ineens was hij er… De immens grote gorilla genaamd Baboe op het Markttorentje is geliefd onder menig Apeldoorner. Hij kijkt vanaf half april uit over het Apeldoornse Marktplein. Het kunstwerk is 10 meter hoog en is meteen het grootste kunstwerk van de Apeldoornse binnenstad. Maar waarom is hij er eigenlijk? En hoe komt hij op het Markttorentje?

Een bijzonder geschenk

De gorilla is een geschenk van Apenheul aan de binnenstad van Apeldoorn. Het is speciaal voor Apeldoorn ontworpen en handgemaakt (!) door internationaal bekende kunstenares Lisa Roet, die met de aap als muze al verschillende grote steden wereldwijd heeft gesierd.

Centrummanager Hella Soethof is apetrots op het nieuwe kunstwerk: 'Prachtig om zoiets bijzonders en écht Apeldoorns toe te kunnen voegen aan de stad. Vanuit Centrummanagement Apeldoorn hebben we al langer de wens om de natuur op een verrassende, ludieke manier beter zichtbaar te maken in de stad. Dit bijzondere cadeau is een heel mooi begin daarvan. Ik hoop dat inwoners en toeristen net zo enthousiast zijn ovet het pop-up kunstwerk en het snel komen bewonderen.'


Liefde voor de natuur laten zien in de stad

Roel Welsing, directeur van Apenheul licht de reden achter dit bijzondere cadeau graag toe: ‘De gemeente Apeldoorn streeft er naar om de natuur beter zichtbaar te laten zijn in de stad. Dat sluit één op één aan bij de missie van Apenheul: het vergroten van de liefde voor de natuur. Wij weten als geen ander hoe zeer je verwonderd bent door de natuur als je daarmee oog in oog staat, zeker met apen! Vandaar dat Apenheul heeft aangeboden om het gemeentehuis als decor te gebruiken voor een kunstwerk.’


Vervolg

Het kunstwerk siert vanaf half april het Marktplein, maar daar blijft het niet bij. Vanuit Apeldoorn Binnenstad worden de komende maanden verschillende acties en activiteiten georganiseerd rondom het kunstwerk, maar vooral rondom de liefde voor de natuur in de stad. Het kunstwerk is bijvoorbeeld de inspiratiebron geweest voor een kleurplatenactie waarmee een VIP-arrangement bij Apenheul te winnen was. Momenteel is er een winkeliersactie in de binnenstad, waarbij de consument bij deelnemende winkels bij besteding van €10,- of meer één kraskaartje ontvangt en kans maakt op leuke prijzen van ondernemers in de binnenstad.


Tijdelijk in de binnenstad

Vanaf 17 april 2019 is het kunstwerk te bewonderen op het Marktplein, waar de gorilla zo’n 7 maanden zal vertoeven. Baboe is gemaakt van een duurzaam, brandveilig, waterdicht opblaasbaar materiaal; te vergelijken met een luchtballon. Het is met de hand genaaid en gedetailleerd om textuur en details te creëren. Twee ventilatoren zorgen ervoor dat het kunstwerk opgeblazen blijft. Bij slecht weer – boven windkracht 5 - tot het weer het weer toelaat om hem op te blazen. Het werk blijft eigendom van de kunstenares en kan na Apeldoorn in andere steden tentoongesteld worden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!