Winkelen
Markten
Horeca
Cultuur
Uitagenda
Ondernemen

Alfred Kookt (h)eerlijk vers in de Kapelstraat

In de Kapelstraat, tegenover Waxx Kappers, vind je de zaak Alfred Kookt. Alfred Brouwer, ondernemer en kok, is hier van woensdag tot en met zondag in de weer om gerechten te bereiden in zijn open keuken en rotisserie. Drie jaar geleden opende hij zijn zaak en inmiddels weet menig Apeldoorner én niet-Apeldoorner de weg te vinden naar Alfred Kookt. 

Alfred Brouwer in de keuken van zijn zaak Alfred Kookt

De schoonouders van Alfred komen het pand binnen met bakken vol verse tomaten, appels, sla uit de moestuin en een groot blik met 230 zelfgemaakte kokoskoekjes. "Eén van mijn vaste leveranciers!", zegt hij trots. De zaak van Alfred Kookt voelt meer aan als een huiskamer dan een restaurant. De grote kracht is de open keuken; met eigen ogen aanschouw je hoe jouw maal wordt bereid door Alfred zelf. Altijd met enkel verse producten en zonder smaakversterkers.

“Het contact met mijn gasten vind ik het allermooist aan mijn werk.”

In december 2018 opende Alfred voor het eerst de deuren van zijn zaak. "Ik sta alleen in de zaak, maar mijn vrouw Dorien ondersteunt mij gelukkig veel. Zij bakt zoete en hartige taarten en doet de administratie". Samen met hun zoons Kobus en Benjamin wonen Alfred en Dorien in Apeldoorn. Voorheen werkte Alfred jarenlang als chefkok bij zaken als Van der Valk Hotel – De Cantharel in Apeldoorn en is hij betrokken geweest bij Huisje James en het opzetten van Restaurant RED in Amsterdam.


Weekendmenu, lunchgerechten en huisgemaakte soepen

Intussen bereidt Alfred bereidt alle gerechten dus in de open keuken van zijn eigen zaak. Je kunt alle gerechten zowel ter plekke opeten of het mee naar huis nemen. Met een wisselend weekendmenu, specifieke lunchgerechten, huisgemaakte soepen en vlees uit de rotisserie is er voor vleeseters maar ook vegetariërs altijd wel wat lekkers te krijgen. "Laatst was er een dame die om 9.00 uur al aan de deur stond. Ze had zin in koffie en toast met gebakken eieren en spek. Rond die tijd is de zaak nog niet geopend, maar zodra ik op de zaak ben mogen mensen aanschuiven voor koffie met wat kleins. Dat doe ik dan gewoon tussen de voorbereidingen door", vertelt hij. Daarnaast houdt Alfred zich bezig met het verzorgen van catering. Dat doet hij voor zowel de particuliere als de zakelijke gast.


Van Apeldoorner tot toerist

Naast de vele vaste gasten, weten ook toeristen vaak de weg te vinden naar Alfred Kookt. Zo komen er vaak mensen langslopen die een bezoekje hebben gebracht aan CODA om de CODA Paper Art tentoonstelling te bekijken. ‘Via de Kapelstraat lopen ze daarna zo de stad in, en veel mensen komen dan gezellig een hapje eten’, aldus Alfred. Elke donderdagavond hanteert hij een steeds wisselend ondernemersmenu. Een idee dat hij oorspronkelijk had bedacht voor de ondernemers in het centrum die de koopavond doorwerken, en dus tussendoor een hapje moeten eten. ‘Maar ook particulieren mogen dit menu gewoon bestellen, hoor."

De Kapelstraat is voor Alfred een fijne locatie om te ondernemen. De diverse ondernemers in de Kapelstraat lopen regelmatig bij elkaar naar binnen en iedereen neemt van elkaar wat af. Alfred: ‘Die saamhorigheid zien en voelen mijn gasten natuurlijk ook. Dat vinden ze heel leuk en bijzonder.’ Wat opvalt, zijn de talloze positieve reacties op social media en de recensies op Google. ‘Op de één of andere manier geven mensen mij altijd 5 sterren, super gaaf en heel waardevol!’, vertelt Alfred enthousiast. ‘Ik heb de afgelopen jaren ook een hele goede klik met mijn gasten ontwikkeld. Je merkt echt dat mensen het leuk vinden om een praatje te maken en dat ze mede door die persoonlijke touch vaker terugkomen. Dat contact met mijn gasten vind ik ook wel het allermooist aan mijn werk.’

Wil je zelf proeven van al het lekkers uit de keuken van Alfred Kookt? Van woensdag tot en met zondag ben je dagelijks welkom voor ontbijt, lunch en diner aan de Kapelstraat 2. 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!