5 x verantwoorde koffie drinken in de binnenstad

Want wie de koffie niet eert doet het leven verkeerd!

Als er iets is waar Nederlanders dol op zijn, dan is het wel een bak koffie. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. We drinken per persoon gemiddeld zo’n 150 liter koffie per jaar. Maar zeg nou zelf... Zo’n kopje koffie smaakt toch nog veel lekkerder als het óók zorgt voor een betere toekomst voor de boeren en bijdraagt een stabieler klimaat voor onze aardbol? 

 

Kies dus waar mogelijk voor fair trade of biologische koffie. Wij zochten uit waar je moet zijn als je graag een (h)eerlijk verantwoord kopje koffie wilt drinken in de binnenstad.


Bagels & Beans

Bij ontbijt- en lunchroom Bagels & Beans voel je je meteen thuis. Termen als ‘biologisch’ of ‘fair trade’ worden hier amper gebruikt. Bij Bagels & Beans is het namelijk vanzelfsprekend om zo veel mogelijk verantwoorde producten te gebruiken voor de gerechten en dranken. Zelfs de hagelslag is gemaakt van fair trade chocolade! En de koffie dan? Die is ook hartstikke verantwoord én lekker. 

 

Hoofdstraat 143

 


Simon Lévelt

Bij Simon Lévelt staat zorg voor mens en milieu bij alle producten voorop. Door nauw samen te werken met de producenten, verbeteren ze niet alleen de koffie en thee maar juist ook de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders. In het verleden zijn er zelfs een school en tandartskliniek gerealiseerd! Verder hanteren ze zo veel mogelijk de richtlijnen voor eerlijke handel en natuurbescherming. Leuk detail: bij het Apeldoorns Koffiehuys in de Korenpassage wordt koffie en thee van Simon Lévelt geschonken en kun je proeven hoe écht eerlijke koffie en thee smaakt.

 

Hoofdstraat 124

 


Bosbrand

Wist je dat er een heuse koffiebranderij in hartje binnenstad zit? Bosbrand koffie staat voor hoge kwaliteit koffie, met een eerlijk verhaal en verhandeld door een stel jonge, gepassioneerde vrienden uit Nederland. Het assortiment van Bosbrand bevat onder meer koffie uit Sumatra, Ethiopië en Costa Rica. Elke koffie heeft zijn eigen unieke smaak en er wordt aandacht geschonken aan alle onderderdelen van het productieproces, van koffieboer tot verpakking. Naast Bosbrand vind je Schenkers, een eigentijdse plek waar je lekker kunt lunchen en borrelen. Hier wordt de koffie van Bosbrand geschonken!

 

Van Kinsbergenstraat 6a

 


Klein Berlijn

Bij Klein Berlijn waan je je even in de Duitse hoofdstad. Het is een hippe plek in hartje Apeldoorn waar je gezond en verrassend eten en drinken voorgeschoteld krijgt. Of je nou suiker-, gluten- of lactosevrij eet - bij Klein Berlijn is het geen enkel probleem. De koffie die je hier drinkt is, jawel, de fair trade koffie afkomstig van Bosbrand! Neem je een cappuccino of latte? Die worden standaard met biologische volle melk geserveerd. Ga je liever voor de vegan variant? Dan heb je de keuze uit amandelmelk, kokosmelk of havermelk.

 

Hoofdstraat 34

 


Kaldi

Koffie en thee is bij Kaldi beleving en dat uit zich in de kwaliteit waar je als klant van kunt genieten. Kaldi voert vier soorten koffiebonen onder het Rainforest Alliance keurmerk. Daarnaast vind je er ook 100% biologische koffiemerken. En het leuke? Je kunt er ook ter plekke een bakkie doen, vergezeld door zoetwaren of een lekkere lunch. Gezellig!

 

Paslaan 2