Street art in de Apeldoornse Binnenstad

 

Er komen steeds meer nieuwe winkels, horecagelegenheden en andere leuke plekken bij in de binnenstad van Apeldoorn. Maar zoals in iedere stad is er in onze binnenstad ook sprake van zichtbare leegstand. Wij zetten het in Apeldoorn graag om naar iets moois. Centrummanager Hella Soethof en de organisatie van het Street Art Festival in Apeldoorn hebben de koppen daarom bij elkaar gestoken om te kijken hoe deze leegstand ingezet kan worden om de binnenstad juist op te fleuren in plaats van af te breken.

 

Om het straatbeeld aantrekkelijker en verrassender te maken, zijn leegstaande panden te voorzien van Street art. Het betreft o.a. werk met graffiti maar ook met tape-art. Tape art is een relatief onbekende street art techniek en kenmerkend door rechte lijnen en fel kleurengebruik. De werken zijn via een speciale street art wandelroute route te bezoeken. De flyer is te downloaden via onderstaande link. 

 

Bekijk hier de Street Art Apeldoorn flyer >>


Street Art kunstenaars

 

Egbert Scheffer - Tape Art

Locatie: Kapelstraat, Hoofdstraat, Mariastraat, Leienplein

Altijd en overal. Bevlogen en sociaal betrokken. In alles waar hij komt en met wie hij praat ziet hij potentie. Hij is bescheiden, maar enthousiast. Wil mensen in aanraking brengen met de spuitbus, tapen én streetart. Zijn inspiratie haalt hij uit de dagelijkse dingen en hij wil zichzelf absoluut geen kunstenaar noemen. Wie zijn werken ziet weet wel beter, maar street artist klinkt beter. Sinds 2017 is Egbert actief met Tape Art. Deze relatief onbekende street art techniek is kenmerkend door de rechte lijnen en de felle kleuren van het tape. Je kan er hele grote werken mee maken, maar ook kleine items en raamdecoraties.

 


Marianne Schokkenbroek – 3D Street Art

Locatie: in de Oranjerie

Kleur en motieven zijn erg belangrijk in haar werk. Ze experimenteert graag met kleur en vorm; wat haar bevalt werkt ze verder uit en probeert ze toe te passen in figuratief werk. De inspiratie haalt ze verder uit de natuur, het dagelijks leven, retro vormgeving en folkloristische kunst.

 


Bert Cusveller - Graffiti Art

Locatie: Oranjerie, Hoofdstraat

Apeldoorner en al een oude rot in het ‘Graffiti’-vak. Jaren geleden geïnspireerd geraakt door graffiti. Hij kan enorm genieten van de lijnen en kleuren en de effecten die je kunt maken met de spuitbus. Bekend om zijn cartoonachtige characters (poppetjes). drie jaar geleden was hij mede verantwoordelijk voor de ‘Skyline Apeldoorn', zichtbaar in het voormalige Havenpark.

 


Ox-Alien, Cosh, Dood Konijn, Tim Sake & Boem - Graffiti Art

Locatie: Kanaalstraat

Deze Rotterdamse graffiti painters herken je aan hun felle kleuren en karakteristieke poppetjes. De poppetjes zijn vrolijk, maar ook prikkelend van aard. Deze kunstenaars werken veel in hun thuisbasis Rotterdam, maar zijn daarnaast ook vaak zichtbaar in de rest van Nederland en de wereld.

 


Czarnobyl - Stencil Art

Locatie: Marktstraat

Deze kunstenaar is geboren in Polen in 1974 en is tegenwoordig een van de bekendste stencil artists van Berlijn. Hij snijdt sjablonen uit, legt dze op een ondergrond en brengt in meerdere lagen verf aan op papier, canvas of een muur. Czarnobyl staat erom bekend met de stencil techniek zeer gedetailleerde werken te kunnen maken. Hij noemt zijn stijl cyberpunk en werkt voornamelijk met zwart, wit, sepia en de accentkleuren rood, blauw en geel. Hij heeft geëxposeerd in onder andere Polen, Duitsland, Australië.


Sept79 en Incacain - Graffiti Art

Locatie:  Beekstraat