Matthew Luhukay: elke tatoeage heeft een verhaal

Een huiskamer waar iedereen zich thuis voelt. Zo omschrijft Apeldoorner Matthew Luhukay (36) zijn Black Sword Tattoo Parlour. Sinds eind 2017 is hij gevestigd aan Hofstraat 12 in de Apeldoornse binnenstad. Zijn droom: uitbreiden en gevraagd worden voor een exclusieve tattooconventie.

 


Matthew tekent al zijn hele leven en heeft die passie doorgevoerd in het tatoeëren. Hij zette de afgelopen jaren ruim 10.000 tatoeages gezet. “Ik heb hiervoor vijf jaar gewerkt bij een tattooshop aan de Deventerstraat. Ik runde die shop voor de eigenaar en heb hem samen met Yara Dandelion, die nog steeds mijn collega is, zo uitgebouwd dat we een mooie klantenkring hadden. Op een gegeven moment begon het te kriebelen: ik wilde mijn eigen shop waar ik mijn ideeën en creativiteit in kwijt kon. Ik had het plan om dit alleen te gaan doen, maar mijn collega’s zeiden: ‘we gaan met je mee’. Toen moest ik natuurlijk ook een groter pand vinden. Daar werk ik nu met Joy Damon, een fulltime tatoeëerder, Yara, de piercer en floormanager en Djovani Pimentel, een parttime tatoeëerder uit Rotterdam.”


Het verhaal achter Black Sword

De naam van Matthews tattooshop heeft een geschiedenis. “Op mijn 27e werd er een tumor in mijn hoofd gevonden. Daarvoor ben ik bestraald en alles is nu nog steeds stabiel. Op de plek waar de tumor zat, heb ik een tattoo laten zetten. Mijn zoontje was toen gek van zwaarden, dus het werd een zwart zwaard. Toen het tijd was om een naam te geven aan mijn eigen shop, heb ik gekozen voor een naam die dicht bij mezelf lag: Black Sword.”

 


Alle tatoeages zijn bijzonder

Elke tatoeage die Matthew zet heeft een eigen verhaal. “Alle tatoeages zijn bijzonder. Ik heb de meest speciale in april dit jaar gezet. Een vriend van me heeft een hersentumor en dat komt niet meer goed. Ik heb daarom zijn vrouw een tattoo gegeven: een hartje met zijn naam erin. En hij was erbij. Dat vond ik enorm bijzonder om te doen. Zo zijn er veel verhalen die je als tatoeëerder hoort. Je zit vaak uren bij je klanten en dan komen er soms heftige dingen op tafel. Mensen nemen je in vertrouwen en laten zichzelf echt zien.”

 


Deelname Ink Master

Matthew deed dit jaar mee aan het tv-programma Ink Master: Meesters van de Lage Landen. Hij werd tweede van de tien kandidaten uit de Benelux. Zijn collega Djo veroverde vorig jaar de tweede plek. “Deelname aan Ink Master was één van de leukste ervaringen op tattoogebied voor mij. Ik heb eigenlijk nooit kritiek gehad op mijn werk en iemand anders heeft me nooit andere inzichten gegeven. Dat is tijdens de opnamen van Ink Master wel gebeurd. Dat was echt een buitenkans, want ik heb er veel van geleerd en talloze positieve reacties gekregen. Dankzij mijn deelname aan het programma merk ik dat mensen me steeds beter weten te vinden. Mijn agenda is ver vooruit gepland tegenwoordig.”

 


Naar de London Tattoo Convention

Matthew heeft duidelijke meerjarenplannen in zijn carrière. De afgelopen jaren heeft hij in rap tempo zijn droom verwezenlijkt om prijzen te winnen en een eigen shop te beginnen. “Nu wil ik me richten op uitbreiding van Black Sword. We zitten nu op de bovenverdieping in ons pand aan de Hofstraat, maar de benedenverdieping is ook van mij. Die wil ik op termijn graag gaan verbouwen. Daarnaast wil ik vaker naar tattooconventies gaan. Je kunt je voor deelname inschrijven, behalve voor de London Tattoo Convention. Daar komt de top uit de tattoowereld en je wordt ervoor gevraagd. Ooit wil ik een keer de mail krijgen met die uitnodiging. Daar ga ik de komende tien jaar keihard voor werken.”