De Apeldoornse binnenstad en het Huis Van Oranje

De Apeldoornse binnenstad en het Huis Van Oranje delen een bijzondere geschiedenis. Een aantal mooie verhalen op een rij.

Oranjepark

Het Oranjepark maakt deel uit van één van de drie rijksbeschermde stadsgezichten in Apeldoorn. In 1875 is begonnen met de aanleg van het Oranjepark. In 1890 is het park bij de viering van de 10e verjaardag van prinses Wilhelmina overgedragen aan de gemeente Apeldoorn. Koning Willem III was daarbij.

De Mariakerk op het Raadhuisplein

De Oude Mariakerk stond tot 1842 op het huidige Raadhuisplein en was eeuwenlang het middelpunt van Apeldoorn.  In deze Apeldoornse kerk zijn onder andere de stoffelijke resten van Wilhelmina van Pruisen (de in 1820 op het Loo overleden weduwe van Stadhouder Willem V) en van Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen (tijdelijk) bijgezet. In 1842 werd de middeleeuwse kerk afgebroken om plaats te maken voor een marktplein en een stadhuis (nu Raadhuis). Hierbij speelde ook mee dat Koning Willem I een nieuwe kerk aan de Loolaan wilde laten bouwen, zodat deze dichter bij het Loo stond, waardoor de zondagse kerkgang niet meer zo ver was voor de koniklijke familie. Dit is de huidige Grote Kerk. De fundering van de middeleeuwse kerk is tegenwoordig terug te zien in de bestrating van het Raadhuisplein. Ook het orgel is bewaard gebleven en staat in de dorpskerk van Beekbergen.

De 'geheime' prinsengang

Vroeger was de Prinsensteeg een pad tussen de tuinen. Het was voor prinsen en prinsessen de route om naar de Mariakerk te gaan die op het Raadhuisplein heeft gestaan. Dit pad werd later een steegje. Je kan naast Café Het Oude Huis aan de Deventerstraat door de steeg lopen om vervolgens uit te komen bij restaurant Jules Verne aan het Raadhuisplein.

De Prinsengang is de smalste steeg van Apeldoorn. Nooit geweten of gezien? Je bent niet de enige. Deze steeg zit zelfs zo goed verborgen dat het gerucht gaat dat de overgrootvader van onze koning Willem-Alexander, prins Hendrik, deze gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg. 

Koninklijke stempels

Hofleverancier is een eer die uitsluitend te beurt valt aan bedrijven die ten minste honderd jaar oud zijn én een zeer goede reputatie in de regio hebben. Het bedrijf moet hiervoor zelf een verzoek ingediend worden waarin onder andere de historie en het ontstaan van het bedrijf een rol spelen. Hofleveranciers in de Apeldoornse binnenstad zijn Rethmeier-Bally exclusieve schoenen, bakkerij Van Der Wal Jolink en Van Essen schoenen. Ook o.a. Bilderberg Hotel De Keizersroon, Juwelier Mulderij aan de Konigninnelaan en Oxener aan de Loolaan zijn hofleverancier.
 


 

Heb je tips? Leuk! Stuur je informatie naar info@apeldoorn-binnenstad.nl, dan voegen we 't toe!