Cultuurkwartier Open

Zaterdag 27 augustus


Tijdens het Cultuurkwartier Open op zaterdag 27 augustus 2016  bruist het op het Cultuurplein. Cultuurkwartier Open is namelijk de officiële opening van een nieuw cultureel seizoen. De focus ligt dit jaar meer op het ‘festivalgevoel’ met leuke activiteiten, fijne muziek en lekker eten en drinken voor jong en oud. De dag wordt om 17.00 uur afgesloten met de opening van de expositie Apeldoorn Fotostad in ACEC. Gratis toegang!


Het programma

Het festival vindt tussen 12.00 en 17.00 uur plaats op en om het Cultuurplein (tussen CODA en Gigant/Markant). Dit staat er allemaal op het programma!

CODA

VOOR IEDER WAT WILS
In CODA zijn talloze activiteiten op deze dag. Krijg een voorproefje van de training ‘Verander je gedachten, creëer nieuwe resultaten’ of volg eens een meditatieworkshok van Golden Flower Tai Chi. De Alliance Francaise nodigt je uit voor café Les Mimosas. Dé plek voor een informatieve ontmoeting met de Franse taal. Tevens is er een kennismakingsworkshop gebarentaal. In het Atelier voor Realistische Schildertechniek  geven de Apeldoornse fijnschilders Kees Blom en Amy Blom schilderdemonstraties. Bij Groei&Bloei zijn ze aan het bloemschikken. De gemaakte stukken zijn te koop. Leer je liever reanimeren? Er zijn diverse demonstraties AED en eenvoudige EHBO-handelingen. Bij de schrijfproeverij ‘Oase van rust’ zet je jouw gedachten en ervaringen, begeleid door door Hanny Kuijer van EnerVie Schrijfatelier op papier. Daarna kun je met nieuwe energie deelnemen aan Bootcamp demonstraties. 

DUIK IN DE GESCHIEDENIS
In CODA Kenniscentrum zie je een compilatie van filmfragmenten uit de collectie van CODA archief. Honderden apeldoorners komen langs in bewegende beelden die werden geschoten tussen 1925 en 1975.

KINDERACTIVITEITEN
De kleinste kinderen kunnen deelnemen aan Muziek op Schoot of luisteren naar het voorlezen bij BoekStart. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen CODA FabLab ontdekken. Dit is een moderne werkplaats waar iedereen met behulp van de nieuwste technieken zijn of haar idee kan uitwerken. Maak kennis met onder andere de 3D-printer en lasersnijder en ontdek de mogelijkheden. Maak kennis met techniek met o.a. de Raspberry Pi, een minicomputer waar je mee kunt leren programmeren en die onder meer een robotarm aanstuurt. Je kunt ook een 3D scan van jezelf laten maken.  Heb jij meer interesse in schaken? Neem een kijkje bij het simultaan schaken.


GALERIE H10A 

H10a is een Apeldoorns kunstenaarscollectief dat diverse kunstdisciplines vertegenwoordigt en bevindt zich tegenover CODA. In H10a zijn kunstenaars Ranko Skenderija en Karim Omayri live aan het schilderen tijdens Cultuurkwartier Open.  Tevens zijn er een aantal exposities te zien: Apeldoorn 360 + 5, Tussen mensen, een waarneming, Kijk op de dag en een expositie met het thema ‘evenementen’.


MARKANT 

Heb je altijd al willen spelen op een Cajon? Wereldmuziek willen maken? Instrumenten uitproberen? Of ben je creatief en wil je zelf een graffitispuitbus gebruiken voor een je eigen kunstwerk, een piano beschilderen, leren naaien, glassnijden of sieraden maken? Je kunt ook dansen, heliumvissen besturen door de ruimte, op de foto gaan, je eigen portret laten tekenen of jezelf in een filmscene zien. Liever kijken en luisteren? Er is een klein circus, iemand tekent op een beamer terwijl verhalenschrijvers hun verhaal vertellen en een Markantdocent gaat met kinderen de stad in, verkleed als rattenvanger.


VUE BIOSCOOP

Ben je een filmliefhebber? Bij Vue zie je de nieuwste films! Er staat tijdens Cultuurkwartier Open een kraam met popcorn buiten en er is een quiz voor kinderen. Maak de quiz, lever hem in en maak kans op vrijkaarten!


ACEC

Orkest De Ereprijs presenteert tijdens Cultuurkwartier Open in ACEC AARDLEK een optreden met 15 muzikanten, 17 componisten en 13 filmfragmenten. Ontmoet De Ereprijs: Ereprijs alleen, Ereprijs met film, Ereprijs met extra elektronisch geluid: De Ereprijs is een Living Lab! Bezoek het optreden in ACEC om 15.00 uur en laat je meevoeren!


GIGANT

Tijdens Cultuurkwartier Open presenteert Gigant een fijne middag op het Cultuurplein. Kom genieten van het terras met een lekkere hapjes en frisse drankjes én muziek! Om 16.00 uur kun je luisteren en kijken naar de Australische singer-songwriter/troubadour Mark Hilton. Hij brengt zijn folk/country/blues naar Apeldoorn. Deze verhalenverteller heeft zijn stem, akoestische gitaar en harmonica als wapens en zet ze graag in om zijn publiek te laten lachen en ontroeren. Na tours door Australië, Bali en Vietnam is nu het Apeldoornse Cultuurplein aan de beurt!