Baboe komt kijken in Apeldoorn

Sinds ik nog maar een baby-gorilla was, ben ik al benieuwd naar het leven in de stad. Wat voor apen wonen daar? Kun je daar ook klimmen en klauteren? En nu ik wat ouder ben, is het tijd om dat te gaan ontdekken. Tijd voor nieuwe avonturen! De beest uithangen en stiekem dingen doen die eigenlijk niet mogen.

Daarom ben ik, toen al mijn vriendjes lagen te slapen, Apeldoorn in geslopen. Ik hoorde dat ze daar gek zijn op apen! En ik heb de perfecte uitkijklocatie gevonden: een grote hoge toren, middenin de stad. Hier ga ik mooie avonturen beleven. Heb je mij al gezien? Deel dan jouw foto op social media met #BaboeinApeldoorn.

Vanaf 17 april is er op het Marktplein een nieuw kunstwerk te bewonderen. Het kunstwerk op het marktplein is een geschenk van Apenheul aan de binnenstad van Apeldoorn. Gorilla Baboe – de naam die de binnenstad onze nieuwe inwoner heeft gegeven – zal de komende 7 maanden op het torentje bij het stadhuis vertoeven. Het kunstwerk is speciaal voor Apeldoorn ontworpen door internationale kunstenares Lisa Roet, die met de aap als muze al verschillende grote steden wereldwijd heeft gesierd. Het kunstwerk is gebaseerd op zilverrug Bao Bao uit Apenheul.

Vanuit Apeldoorn Binnenstad en de Gemeente is er al langer de wens om de natuur beter zichtbaar te laten zijn in de stad. Dat sluit één op één aan bij de missie van Apenheul: het vergroten van de liefde voor de natuur. Vandaar dat Apenheul aan heeft geboden om de verbouwing van het gemeentehuis als decor te gebruiken voor een kunstwerk dat de liefde voor de natuur symboliseert.

Het kunstwerk is gemaakt van een duurzaam, brandveilig, lichtgewicht opblaasbaar materiaal; te vergelijken met een luchtballon. Twee ventilatoren zorgen ervoor dat het kunstwerk opgeblazen blijft. Bij slecht weer – boven windkracht 5 - worden deze ventilatoren direct uitgeschakeld. Baboe is dan binnen 10 minuten leeggelopen en wordt ingepakt, tot het weer het weer toelaat om hem op te blazen. Het werk blijft eigendom van de kunstenares en kan na Apeldoorn in andere steden tentoongesteld worden. Kunstenares Lisa Roet heeft al een mooie vervolgbestemming in gedachten: ‘Ik hoop dat dit kunstwerk verder reist naar Taiwan, waar de gorilla Bao Bao uit Apenheul en waar het kunstwerk op gebaseerd is vandaan komt. Het zou kunnen werken als een cultureel icoon, om op die manier nog meer aandacht te vragen voor het belang van natuurbehoud en bescherming van de gorilla.’

Heb je vragen over het kunstwerk? Neem dan even contact met ons op!

Kleuren met Baboe

Baboe kan wel wat kleur gebruiken. Download hieronder de Baboe-kleurplaat en laat de creatieve aap in je los.

Download

Baboes beestmaaltijden

Baboe is dol op eten! Maak samen Baboes favoriete gerechten.

Apencakejes Bananenbrood Wortelfrietjes