Erfgoedfestival Apeldoorn 1900

 

Kom Apeldoorn (her)ontdekken van koopzondag 2 september tot en met 28 oktober 2018 in de binnenstad en het Cultuurkwartier! 

 

Jaarlijks worden er in het kader van Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 verschillende activiteiten georganiseerd en wordt er een expositie en buitenmuseum ingericht omtrent een centraal thema. Het thema van dit jaar? Werk en ambacht!

 

Van een expositie in CODA Centrale Bibliotheek, foto’s en films in het Buitenmuseum die je laten zien welke ambachten Apeldoorn rijk was tot de prachtige aankleding van de Hoofdstraat. Op (koop)zondag 2 september is de grote kick-off van Apeldoorn 1900 in de binnenstad!

 


Kick-off Apeldoorn 1900

Op zondag 2 september word je in de binnenstad getrakteerd op een heerlijk dagje uit. Kom winkelen tijdens deze koopzondag en ontdek Apeldoorn 1900 tijdens een wandeling door de Hoofdstraat. Met etalages vol Jugendstil-elementen, historische voertuigen die dwars door de binnenstad rijden, straattheater van The Sound of Sewing en het Nostalgisch Akoestische Trio is er een gevarieerd programma geschikt voor jong en oud. 

 

Wandel vanaf 14:00 uur met het Apeldoorns Gidsen Collectief door de binnenstad en kom onderweg meer te weten over Apeldoorn in de 20e eeuw. Ontdek gerestaureerde gevels van prachtpanden waar vroeger een bakker, slager of juwelier huisvestte en vergaap je aan de etalages van ondernemers in de binnenstad die prachtig beschilderd zijn met Jugendstil-elementen. Loop even naar binnen en neem een gratis setje historische ansichtkaarten mee die op de toonbank staan bij de deelnemende ondernemers. 

 

Even winkelen of boodschappen doen? Het is op 2 september ook koopzondag in Apeldoorn. Sluit de dag af met een ritje in de Paardentram of breng een bezoek aan CODA Centrale Bibliotheek en ontdek de expositie ‘Apeldoorn 1900’. De haltes voor de paardentram vind je aan de Deventerstraat, het Marktplein, het Raadhuisplein en bij de Oranjerie.

 


Binnenmuseum - Expositie in CODA Centrale Bibliotheek 

CODA presenteert het thema dit jaar met behulp van een interessante expositie in CODA Centrale Bibliotheek, genaamd ‘Apeldoorn 1900’. Laat je verrassen door foto’s van ambachten in Apeldoorn door de jaren heen en ontdek de bijzondere verhalen achter de foto’s! De openingstijden van CODA vind je hier.

 


Ontdek de Apeldoorn 1900 wandelroute!

Bij het Cultuurkwartier (Gigant, ACEC, CODA, VUE) en in de vele gezellige winkelstraten van Apeldoorn binnenstad kun je vanaf zondag 2 september t/m zondag 28 oktober een prachtige wandeling maken. Tijdens deze route maak je kennis met een stukje Apeldoorn in de 20e eeuw!

 

 

Er is diep gegraven in het CODA Archief en daaruit zijn prachtige beelden met bijbehorende verhalen boven water gekomen, Bovendien zijn diverse kunstenaars in de week van maandag 27 augustus t/m vrijdag 31 augustus aan de slag gegaan met het decoreren van de etalages van 40 ondernemers in de binnenstad. De wandelroute is gratis te verkrijgen bij alle 40 deelnemers en hier te downloaden.
 

Op zondagmiddag 2 september kun je om 14:00 uur met een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief meewandelen. Een route vol oude verhalen, beelden en Jugendstil-elementen door de fijne binnenstad van Apeldoorn. Meer weten over de Apeldoorn 1900 wandelroute? Lees meer >>Buitenfilm Parel der Veluwe

Unieke kans! De historie van Apeldoorn op groot scherm in de buitenlucht, en dat ook nog eens in hartje centrum… Op vrijdag 7 september kun je heerlijk terug in de tijd met de buitenfilm ‘Parel der Veluwe’. Deze nostalgische documentaire laat zien hoe Apeldoorn er uit zag in de periode 1912 t/m 1962. Oude beelden van het station, het centrum, Paleis Het Loo, Berg en Bosch. En hoe ging dat eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw?

 

Benieuwd of je nog iets van het hedendaagse Apeldoorn in de beelden herkent? Kom dan vrijdag 7 september naar het Van Reekumplein achter Gigant. De film begint om 20:30 uur, tickets kosten slechts €2,- en zijn te koop bij Gigant. Lees meer >>

 


Meer weten?

Bekijk voor het volledige activiteitenoverzicht en achtergrondinformatie omtrent Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 de website van Apeldoorn 1900 op www.apeldoorn1900.nl.