3 x grootse plannen voor de Apeldoornse binnenstad

De binnenstad transformeert. Op verschillende plekken in de binnenstad worden er panden gerestaureerd, pleinen opgeknapt en aan winkelcentrum Oranjerie wordt flink gesleuteld. Ook in de toekomst staat er nog veel te gebeuren. Wij vertellen je over drie projecten en plannen die onze binnenstad een flinke boost gaan geven. 


Bierbrouwerij met proeflokaal én koffiebranderij in hartje centrum

Je leest ‘t goed! Momenteel wordt het voormalige V&D-blok aan de Hoofd- en Beekstraat herontwikkeld. Daarbij is bepaald dat microbrouwerij Puik Bieren en koffiebranderij Ongebrand een plekje krijgen.

 

En voor de bierliefhebbers hebben we extra goed nieuws, want op de nieuwe locatie van de brouwerij kun je straks in een heus proeflokaal proeven van de brouwsels. Lekker dichtbij de bron! Andere toekomstplannen van de brouwerij zijn een kleine kaart met ambachtelijke producten uit Apeldoorn en omgeving en af en toe zelfs livemuziek. 

 

Zo ligt het terrein er nu bij

 

Dit is hoe het eruit komt te zien. Foto: Elizen Vastgoed


Nieuw leven op de Van Berlo-locatie in binnenstad Zuid

Tegenover de McDonald’s in de binnenstad ligt de Van Berlo-locatie al geruime tijd braak. Stiekem best een beetje zonde van zo’n groot terrein. Daar komt snel verandering in, want het terrein krijgt een woontoren en een complex met woningen, winkelruimte en horeca. De zuidkant van onze binnenstad ziet er binnen een paar jaar dus héél anders uit…

 

De woontoren krijgt maar liefst 15 verdiepingen en wordt zo’n 48 meter hoog. Het woongedeelte, dat de naam De Hoofdstraat krijgt, bevat straks 120 woningen. Bijzonder is dat de toekomstige bewoners van het complex gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s.


Ook leuk is dat er aan de Hoofdstraat-zijde van het complex een uitsparing komt waardoor een flink deel van de gebouwen zo’n zeven meter van de straat af zullen liggen. Zo ontstaat in combinatie met de straat een plein met een omvang van iets minder van 30 bij 60 meter waarop ruimte is voor terrasjes. Zo leuk! De bouw begint medio volgend jaar en zal naar verwachting minstens twee jaar duren. 

 

Dit is hoe we de Van Berlo-locatie kennen

 


En zo komt het eruit te zien! Foto: Mars/I'M Architecten


De metamorfose van de Beekstraat en Marktstraat 

De gemeente Apeldoorn gaat in samenwerking met de provincie Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe de Beekstraat en Marktstraat nieuw leven inblazen. Ze beginnen daarmee door het opknappen van het oude pand van het Leger des Heils, dat al sinds 2013 te koop staat. Dit is mede mogelijk doordat de provincie een speciaal programma heeft opgezet om vervallen of leegstaande plekken in dorpen en steden een nieuwe invulling te geven.

 

De drie partijen dragen daarnaast allemaal hun steentje bij aan het aantrekkelijker en duurzamer maken van dit stukje binnenstad. Dat gebeurt onder andere door het vergroenen van gevels, opvangen van regenwater en het afkoppelen van de regenwaterafvoer van de panden. Bij hevige regenval wordt het water dan goed afgevoerd en stroomt het naar de Grift. Het stroompje is niet alleen functioneel maar wordt her en der ook voorzien van leuke speelelementen zoals fonteintjes.

 

Ondernemer Mike van Woudenberg heeft een aantal panden opgekocht en is inmiddels al een tijd in de weer om zijn grootste plannen te realiseren. Een enorme vergaderruimte, groen, werkplekken en nieuwe ondernemers (zoals WAAR, Rembrandt en RunX). Klinkt goed? Vinden wij ook. 

 

Het oude Leger des Heils pand

 

Foto: Gemeente Apeldoorn